Motevalian S, Gharibnavaz H, Asadi Lari M, Seraji S. A Comparative Study of Riding Behavior of Methamphetamine and Methadone Abuser Motorcyclist with Normal Motorcyclist in Tehran. irje 2018; 14 (3) :246-254
URL:
http://irje.tums.ac.ir/article-1-6126-fa.html
متولیان سید عباس، غریب نواز حسن، اسدی لاری محسن، سراجی شیرین. مقایسهی رفتار رانندگی در موتورسواران مصرفکننده متآمفتامین و متادون با موتورسواران عادی شهر تهران. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1397; 14 (3) :246-254
URL: http://irje.tums.ac.ir/article-1-6126-fa.html
1- دانشیار گروه اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران ، h-gharibnavaz@health.gov.ir
3- دانشجوی کارشناسی ارشد ارزیابی فناوری سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
چکیده: (4782 مشاهده)
مقدمه و اهداف: حوادث یکی از نگرانیهای جهانی بهداشت عمومی هستند. سالانه 24/1 میلیون نفر در اثر حوادث رانندگی جان میبازند. در ایران حوادث جادهای علت اصلی سالهای از دست رفته عمر را به خود اختصاص میدهد و موتورسواران پرخطرترین گروه عبورومرور جادهای هستند. استعمال مواد روانگردان از عوامل خطر جدی برای وقوع سوانح ترافیکی بوده و استفاده از موتورسیکلت در بین مصرفکنندگان مواد شایعتر از افرادی است که مصرف نمیکنند. هدف این مطالعه مقایسه رفتار رانندگی در موتورسواران عادی با موتورسواران مصرف کننده متآمفتامین و متادون بود.
روش کار: این یک مطالعه همگروهی تاریخی است که روی 411 موتورسوار در 3 گروه شامل 100 موتورسوار مصرفکننده متادون، 100 موتورسوار مصرفکننده متآمفتامین و 211 موتورسوار عادی انجام شد. همسانسازی گروهی از نظر گروه سنی و منطقه محل سکونت در بین شرکتکنندگان انجام شد. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه رفتار رانندگی (MRBQ) استفاده شد. سپس آنالیزهای توصیفی و تحلیلی با استفاد از نرمافزار SPSS نسخه 20 و روش رگرسیون خطی چندمتغیره انجام شد.
یافتهها: میانگین نمره رفتار رانندگی در موتورسواران عادی با موتورسواران مصرفکننده متآمفتامین و متادون تفاوت آماری معنیداری داشت (0001/0>P)، اما این تفاوت بین دو گروه مصرفکننده مواد با یکدیگر از نظر آماری معنیدار نبود (292/0 =P). بیشترین تخلف صورت گرفته در هر 3 گروه تخلفات مربوط به سرعت بوده است.
نتیجهگیری: یافتههای حاصل از این مطالعه نشان میدهند که در هر 3 گروه موتورسواران عادی و مصرفکنندگان متآمفتامین و متادون شایعترین رفتار تخلفات مربوط به سرعت و پس از آن خطاهای ترافیکی بوده است. به علاوه این مطالعه نشان داد که مصرف مواد مخدر (متآمفتامین و متادون) میتواند بر رفتار رانندگی موتورسواران تأثیر داشته باشد؛ به شکلی که بیشتر خطاها و تخلفات رانندگی در مصرفکنندگان مواد به طور معنیداری در مقایسه با موتورسواران عادی بیشتر بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اپیدمیولوژی دریافت: 1397/10/17 | پذیرش: 1397/10/17 | انتشار: 1397/10/17
ارسال پیام به نویسنده مسئول