چکیده: (17967 مشاهده)
مقدمه و اهداف: وبا همواره به عنوان تهدیدی برای سلامت عمومی کشورهای فقیر و در حال توسعه سراسر دنیا محسوب میشود. هرساله اپیدمیهائی از وبا دردنیا رخ میدهد و در ایران نیز طغیانهائی ازاین بیماری در طی سالهای گذشته درنقاط مختلف کشور گزارش شده است. هدف این پژوهش بررسی اپیدمی و ارتباط بروز بیماری با عوامل خطرساز آن به منظور شناسائی عوامل خطرآن و البته با هدف کاربردی کنترل اپیدمی درهمان زمان بوده است.
روش کار: این مطالعه، یک مطالعه مورد- شاهدی (case control) به منظوربررسی اپیدمی (outbreak investigation) میباشد. 54 مورد بیمار مبتلا به وبای تشخیص داده شده بر اساس نتایج آزمایشگاهی با 106 شاهد از همسایههای بیماران که از نظر گروه سنی وجنسی همسان شده بودند مورد مطالعه قرارگرفتند.
نتایج: در طی بروز اپیدمی وبای کرج درسال 1387در مجموع 54 مورد کشت مدفوع از نظر ویبریو کلرا، سروتایپ اینابا، مثبت اعلام گردید. بر اساس نتایج این مطالعه نسبت شانس برای عوامل خطر مصرف سبزیجات و میوهجات 35/3 و مصرف یخ کارخانهای 43/4 بدست آمد
نتیجهگیری: مصرف میوه و سبزیجات و مصرف یخ کارخانهای دو عامل خطر بروز وبا درطی این طغیان بودند. در همان زمان از سبزیجات مصرفی درزمان اپیدمی در سطح شهرستان نیز نمونه برداری بعمل آمد که بعضی ازنمونه سبزیجات از نظر ناگ (NAG) مثبت بودند. در اپیدمیهای وبا در ایران باید کنترل سبزیجات وروش آبیاری آنها و آب مصرفی کارخانههای یخسازی مورد توجه جدی قرار گیرد. با توجه به نقش این عوامل درچند اپیدمی وبا وبیماریهای رودهای دیگردرکشور درسالهای گذشته، به منظورپیشگیری ازطغیانهای در آینده، باید برنامههائی برای بهداشتی کردن این موارددرکشوربه عمل آید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1388/7/15 | پذیرش: 1389/4/12 | انتشار: 1392/6/26