فرناز فرشباف مانی صفت، عباس ابوالقاسمی، اوشا برهمند، نادر حاجلو،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( دوره ۱۳، شماره ۳، پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه و اهداف: شروع قاعدگی یک مسأله مهم دوران نوجوانی و درد قاعدگی یک مشکل رایج در نوجوانان است. این پژوهش با هدف تعیین الگوی قاعدگی و شیوع دیسمنوره در دانشآموزان دوره متوسطه دوم شهر اردبیل انجام شد.
روش کار: این پژوهش در قالب یک مطالعه مقطعی انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمامی دختران دورهی متوسطه دوم ناحیه یک و دو شهر اردبیل در سال ۱۳۹۴ بود، که حجم نمونه ۱۶۰۰ نفر به شیوه نمونهگیری خوشهای دو مرحلهای از ۷ مدرسه ناحیه ۱ و ۵ مدرسه ناحیه ۲ انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه پژوهشگرساخته و مقیاس درجهبندی دیداری درد استفاده شد.
یافتهها: براساس نتایج این مطالعه، میانگین سن نخستین قاعدگی ۸۸/۱۲سال بود. شیوع دیسمنوره ۹۱ درصد (فاصله اطمینان ۹۵ درصد: ۹۲- ۹۰ درصد) بود و شدت درد در ۲۵ درصد دختران شدید بود. بررسی الگوی مشخصات قاعدگی در دانشآموزان نشان داد در ۲/۶۱ درصد دورههای قاعدگی منظم، مدت خونریزی قاعدگی و طول دوره قاعدگی به ترتیب در ۸۸ و ۲/۹۳ درصد دختران طبیعی بود. در این پژوهش، ۸/۸۴ درصد دختران بیان کردند توانایی فعالیت آنها از قاعدگی تأثیر میپذیرد و ۷/۲۹ درصد دختران به دلیل درد قاعدگی از مدرسه غیبت کرده بودند.
نتیجهگیری: دیسمنوره، شیوع بالایی دارد و مشکل رایج دختران نوجوان است که بر توانایی فعالیت آنها و حضور در مدرسه تأثیر میگذارد. بنابراین آموزش دانشآموزان در زمینه بهداشت قاعدگی، شیوههای کنترل و کاهش درد قاعدگی ضروری به نظر میرسد.