سیمین مهدی پور، فرزانه ذوالعلی، مریم حسین نژاد، راضیه زاهدی، اسماعیل نجفی، مهرداد فرخ نیا، نصرت عوض نژاد، معظمه فتحی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( دوره ۱۴، شماره ۲، ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه و اهداف: شواهد نشان میدهد که بیماریهای زمینهای شدت ابتلا به آنفلوانزا را افزایش داده و منجر به بستری یا مرگ بیمار میشوند. این مطالعه بهمنظور تعیین عوامل خطر مرتبط با بستری شدن بیماران در بیمارستان افضلیپور کرمان، طی طغیان آنفلوانزای H۱N۱ در آذرماه ۱۳۹۴ انجام شده است.
روش کار: این بررسی یک مطالعه مورد- شاهدی بود. گروه مورد ۸۵ بیمار بودند که بهدلیل ابتلا به آنفلوانزا در بیمارستان بستری شدند و گروه شاهد ۵۱ بیمار که با علائم آنفلوانزا مراجعه کرده و پس از بررسی ترخیص شدند. اطلاعات طی ۲ هفته بهصورت روزانه از هر دوگروه گردآوری شد. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرمافزار stata نسخه ۱۲ و نرمافزار R انجام شد. از تحلیل توصیفی، تحلیل رگرسیون لجستیک تکمتغیره و چند متغیره، رگرسیون لاسو وآزمون نسبت درستنمایی استفاده شد.
یافتهها: از بین متغیرهای مورد بررسی، پس از حذف متغیرهای اضافی، ۱۲ متغیر به رگرسیون چند متغیره وارد شدند. سابقهی ابتلا به بیماری ریوی بیش از ۱۱ (OR=۱۱,۶, P=۰.۰۰۳) برابر و ابتلا به دیابت ۹ برابر (OR=۹, P=۰.۰۱) شانس بستری شدن بهدنبال ابتلا به آنفلوانزا را افزایش داد.
نتیجهگیری: عوامل و بیماریهای زمینهای نقش عمدهای در ایجاد عوارض و تشدید بیماریها دارند. بنابراین سامانهی بهداشتی باید تدابیر پیشگیرانه لازم را در زمان طغیان بیماریها از جمله آنفلونزا به کار ببرد.
علیرضا دیدارلو، بهروز فتحی، رعنا حسینی، حبیب الله پیرنژاد، سیما قربان زاده، کژال یاسمنی،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( دوره ۱۹، شماره ۱، بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه و اهداف: واکسیناسیون از برجستهترین دستاوردهای بهداشت عمومی در جهان و بهترین استراتژی برای کنترل بیماری کووید-۱۹ می باشد. پذیرش و تمایل به دریافت واکسن از عوامل اصلی موفقیت یا شکست برنامه واکسیناسیون محسوب میگردد. با توجه به توانایی مدلها و تئوریهای آموزش بهداشت در پیشبینی قصد رفتار، پژوهش حاضر با هدف بررسی تعیینکنندههای قصد واکسیناسیون کووید-۱۹ در بین جمعیت عمومی شهر ارومیه با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی انجام گرفت.
روش کار: مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر به روش مقطعی در بین ۵۷۵ فرد بالای ۱۸ سال ساکن شهر ارومیه انجام گرفت. نمونهها به روش گلولهبرفی و نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه محققساخته الکترونیکی روا و پایا مشتمل بر چهار بخش شامل ویژگیهای دموگرافیک، آگاهی، سازههای مدل اعتقاد بهداشتی و قصد دریافت واکسن کووید-۱۹ جمعآوری شد و با روشهای آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه۱۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: مدل اعتقاد بهداشتی توانست ۶۷% از واریانس قصد واکسیناسیون کووید-۱۹ را تبیین کند و در بین مولفههای مدل، خودکارآمدی درکشده افراد (۰/۰۰۱ = P، ۰/۵۰۵β =)، قویترین پیشبینیکننده قصد انجام واکسیناسیون کووید-۱۹ بود. بقیه مولفهها از جمله حساسیت درکشده (۰/۰۰۱ = P، ۰/۱۵۸= β) و موانع درکشده (۰/۰۰۱ = P، ۰/۱۰۹= -β) از دیگر عوامل موثر بر قصد افراد برای انجام واکسیناسیون بودند.
نتیجهگیری: با توجه به پیشبینی قوی قصد واکسیناسیون کووید-۱۹ بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی، میتوان از این مدل در برنامهها و مداخلات آموزشی و رفتاری با تاکید بر سازههای تاثیرگذار بهویژه خودکارآمدی جهت افزایش انجام واکسیناسیون توسط شهروندان استفاده کرد