۱۹ نتیجه برای لک
کورش هلاکوئی نائینی، علی مرادی، فرشاد پورملک، سید رضا مجد زاده،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۴ )
چکیده
زمینه واهداف : یکی از مهمترین برنامه های بهداشتی در کشور طرح کشوری حذف سرخک- سرخجه مادر زادی در جمهوری اسلامی ایران است. یکی از نیازهای اساسی این برنامه وجود یک سیسم مناسب و کارا به منظور جمعآوری اطلاعات کافی در زمینه میزانهای ابتلا و میرائی در اثر بیماریهای سرخک- سرخجه و همچنین اطلاع ازمیزان مشارکت مردم در اجرای این برنامه و وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد مردم در زمینه راههای پیشگیری از این بیماریها می باشد. این مطالعه به منظور تعیین سطح آگاهی ، نگرش وعملکرد مردم در مورد این برنامه انجام شد .
روش بررسی : مطالعه حاضر بصورت مقطعی بوده است. داده ها ۴ ماه بعد از اجرای بسیج همگانی واکسیناسیون سرخک-سرخجه (اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۳) جمع آوری گردید. در این مطالعه جامعه هدف کلیه افراد ۲۰ تا ۲۵ ساله محدوده تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده اند. نحوه نمونهگیری بصورت دو مرحله ای بود . حجم نمونه مورد نیاز ۳۸۴ نفر تعیین گردید . در آنالیز تحلیلی برای تعیین ارتباط متغیرهای کیفی از آزمون کای دو ودر صورت لزوم از شاخص OR و حدود اطمینان آن استفاده شد . Reliability سؤالات در هر حیطه با استفاده از شاخص آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. Constract Validityسؤالات در هر حیطه با استفاده روش Principal Components Analysis مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها : در مجموع ۳۹۰ نفر مورد بررسی قرار گرفت . به ترتیب ۳/۶۳% ، ۶/۵۳% و ۱/۹۳% از افراد مورد بررسی دارای آگاهی ، نگرش و عملکرد مناسب در زمینه بسیج همگانی واکسیناسیون سرخک-سرخجه بوده اند . پس از حذف اثر متغیرهای مخدوش کننده با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک مشخص شد که ارتباط آگاهی افراد مورد بررسی در مورد بسیج همگانی واکسیناسیون سرخک- سرخجه با متغیرهای زمینه ای تحصیلات و تحصیلات مادر و ارتباط نگرش آنها با متغیرهای زمینه ای تحصیلات ، وضعیت تاهل و درآمد ماهیانه خانوار از نظر آماری معنی دار بوده است . ولی ارتباط عملکرد آنها با هیچ یک از متغیرهای زمینه ای از نظر آماری معنی دار نبوده است.
نتیجه گیری : عوامل مختلفی روی پوشش ایمن سازی در برنامه های جاری و همگانی موثر می باشند . لازم است در اجرای برنامه های بعدی این عوامل دقیقا"مورد بررسی قرار گیرد و ازنقاط قوت برنامه انجام شده نهایت استفاده بعمل آید . از جمله این عوامل می توان وضعیت نیروی انسانی ، تجهیزات ، واکسن ها ، مواد مصرفی ، کیفیت خدمت دهی ، کیفیت زنجیره سرد ، پوشش اطلاع رسانی ، آگاهی و نگرش مردم و ارائه دهندگان خدمات ایمن سازی در مورد برنامه های ایمن سازی ، بیماریهای هدف و واکسنهای مورد استفاده را نام برد .
سالک سالک، محمدرضا مسجدی، سلماز سالک، حبیب امامی،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه و اهداف: استان گلستان هر ساله، بعد از سیستان و بلوچستان به عنوان دومین استان پرشیوع کشور از نظر بیماری سل گزارش
میشود. این مطالعه با هدف بررسی میزان بروز سل در قومیتهای مختلف ساکن استان گلستان انجام شد.
روش کار: در مطالعهای توصیفی، تمامی بیماران مبتلا به یکی از اشکال مختلف سل ریوی اسمیر مثبت ومنفی، خارج ریوی و ارزنی طی سالهای ۱۳۸۲-۱۳۷۸ در استان گلستان مورد مطالعه قرار گرفتند و میزان بروز همه اشکال سل در قومیتهای مقیم استان مورد مقایسه گردید.
نتابج: تعداد۲۷۷۳ بیمار سلی ثبت شده بین سالهای ۱۳۸۲–۱۳۷۸ در مرکز مبارزه با بیماریهای واگیر استان گلستان قابل دسترسی بودند که وارد مطالعه شدند. ۴۷% آنها مرد و بقیه زن بودند. بر اساس نوع بیماری، ۷/۶۲% بیماران، سل ریوی اسمیرمثبت، ۴/۱۶% اسمیر منفی، ۷/۲۰% خارج ریوی و ۱/۰% ارزنی بودند. به طور کلی میزان بروز تمامی اشکال سل طی مدت مطالعه ۳۶ مورد در صدهزار نفر بوده که روند تغییرات این شاخص طی مدت مطالعه اختلاف آماری معنیداری را نشان نداد. نظر به توزیع سل در قومیتهای این استان، سیستانیها و بلوچها با مجموع تنها ۲۰% کل جمعیت استان، بیش از ۵۰% کل موارد سل این منطقه را به خود اختصاص دادند. میزان بروز سل در سیستانیها، ۱۰ برابر ترک و کردها، ۶ برابر فارسها، ۴ برابر ترکمنها و ۵/۲ برابر افغانیهای این منطقه بود.
نتیجه گیری: میزان بروز سل نزد قومیتهای مختلف استان گلستان تفاوت چشمگیری داشت و سیستانیها بیش از همه اقوام ساکن در این منطقه مبتلا به بیماری سل شدند.
محسن نقوی، فرید ابوالحسنی، فرشاد پورملک، ناهید جعفری، مازیار مرادی لاکه، بابک عشرتی، نیلوفر مهدوی هزاوه، حسین کاظمینی، آرش طهرانی بنی هاشمی، شروان شعاعی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه و اهداف: شاخص سالهای عمر تطبیق شده برای ناتوانی Disability-Adjusted Life Years, DALY))، پیامدهای کشنده و غیرکشنده بیماریها و آسیبها را در قالب یک عدد خلاصه کرده و مشکلات سلامت جوامع را به صورت کمی بیان مینماید. این مطالعه با هدف برآورد بار بیماریها و آسیبها برحسب شاخص DALY در سطح ملی برای ۶ استان به تفکیک طراحی و اجرا شده است.
روش کار: از روشهای سازمان جهانی بهداشت برای برآورد بار مرگ زودرس، بار ناتوانی، و DALY استفاده شد. چند تطبیق در روشهای مزبور صورت گرفت.
نتایج: میزان DALY ، ۲۱۵۷۲ سال در صد هزار بود. ۶۲% از آن عمر از دست رفته به علت مرگ زودرس و ۳۸% آن عمر از دست رفته به علت ناتوانی بود؛ ۵۸% به علت بیماریهای غیرواگیر، ۲۸% ناشی از علل خارجی (سوانح)، و ۱۴% در اثر بیماریهای واگیر، بیماریهای مادران در نتیجه عوارض بارداری و زایمان، بیماری های حول تولد و کمبودهای تغذیه ای بود. گروهی از بیماری ها و صدمات که بالاترین بار را در جنس مذکر ایجاد می کرد صدمات عمدی و غیر عمدی با ۷۸۹/۲ میلیون سال، و گروه مشابه در جنس مونث، اختلالات روانی با ۱۹۱/۱ میلیون سال DALY بود. علت منفرد مسبب بیشترین بار در جنس مذکر، حوادث ترافیکی و در جنس مونث، بیماری ایسکمیک قلب بود. بار بیماریها در سطح استانی تنوع قابل ملاحظهای داشت.
نتیجهگیری: سیمای سلامت و بیماری در ایران در کل از نمای قدیمی غلبه بیماریهای واگیردار، مرتبط با بارداری و زایمان، حول زمان تولد، و کمبودهای تغذیهای به غلبه بیماری های غیرواگیر و سوانح و حوادث در سطح ملی گذار کرده است. نتایج بار ملی بیماریها عینیترین شواهد مورد نیاز برای سیاستگزاری و مدیریت برنامههای سلامت، پژوهشهای سلامت، و توسعه منابع بخش سلامت هستند.
سلماز سالک، سالک سالک، حبیب امامی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه و اهداف : نظر به اینکه کودکان از نظر ابتلای به سل جزء اقشار آسیب پذیر جامعه هستند و میزان بروز سل در کودکان به نوعی نشانگر وضعیت سل در جامعه است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی روند تغییرات شاخصهای اپیدمیولوژیک سل در کودکان انجام شد .
مواد و روشها : مطالعه حاضر از نوع Trend Study بوده و تمامی بیماران مبتلا به یکی از اشکال مختلف سل ریوی اسمیر مثبت ، منفی و خارج ریوی از کل ایران که در محدوده سنی زیر ۱۴ سال قرار داشتند طی سالهای ۸۴-۱۳۷۱ وارد مطالعه شدند و با استفاده از تست X² روند تغییرات شاخصهای اپیدمیولوژیک سل بررسی شد.
نتایج: تعداد ۶۱۶۸ بیمار مبتلا به سل مورد بررسی قرار گرفتند . از این تعداد ۲۵۲۸ نفر(۱/۴۰%) پسر و بقیه دختر بودند. بیماران بر اساس شکل بیماری به سه گروه سل ریوی اسمیر مثبت ۱۸۱۲ نفر(۴/۲۹%) ، سل ریوی اسمیرمنفی ۱۹۲۰نفر(۱/۳۱%) و خارج ریوی ۲۴۴۹ نفر(۷/۳۹%) تقسیم شدند. میزان بروز سل ریوی اسمیر مثبت از ۸/۰ در صد هزار در سال ۱۳۷۱ به ۲/۰ در صد هزار در سال ۱۳۸۴ کاهش پیدا کرده است . میزان بروز سل ریوی اسمیر منفی ، خارج ریوی و کل موارد نیز طی سالهای ۸۴ – ۱۳۷۶ کاهش داشت . از نظر سنی نیز کل بیماران در سه گروه سنی ۴-۰ و۹-۵ و۱۴-۱۰ سال به تفکیک جنسیت مورد بررسی قرار گرفتند. در تمامی سال های مورد مطالعه در گروه سنی ۴-۰ و۹-۵ ،سال تفاوت چشمگیری از نظر ابتلای به سل در بین دخترها و پسرها مشاهده نشد ولی در گروه سنی ۱۴-۱۰ سال، میزان بروز در دخترها بیش از دو برابر پسرها بود .
نتیجهگیری : طی دوره ۱۴ ساله مورد مطالعه، میزان بروز سل ریوی اسمیر مثبت به میزان چهار برابر کاهش نشان داد .این میزان کاهش میتواند نشانگر افزایش آگاهی، در ارتقاء بهداشت و موثر بودن برنامه ملی کنترل سل کشوری باشد . در کودکان زیر ده سال میزان ابتلا به سل نزد دو جنس دختر و پسر تفاوت محسوسی ندارد. با شروع دوران بلوغ جنسی، دختران بیشتر از پسرهای هم سن خود به بیماری سل مبتلا میشوند. با توجه به نتایج بدست آمده به منظور یافتن پاسخ برای اختلاف توزیع جنسی سل کودکان در سنین بلوغ بر ضرورت انجام بررسیهای بیشتر دراین مورد تاکید میشود .
زهرا حاجی امینی، اکرم مالکی، فرزانه ذیقیمت، فریال خمسه، جمیله مختاری، اکرم پرنده، فروغ سرهنگی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده
مقدمه و اهداف: عفونت ادراری ((UTI شایعترین عفونت بعد از عفونت تنفسی در کودکان محسوب میشود که متاسفانه در بسیاری از موارد بدون علائم واضح بالینی است. به همین منظوراین مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع عفونت ادراری بدون علامت در دختران دبستانی یکی از شهرکهای اطراف تهران انجام شده است.
روشکار: در یک مطالعه توصیفی- مقطعی، کلیه دانشآموزان دختر ابتدایی ۶ تا ۱۱ سال ) ۱۲۱۶ (n = مدارس شهرک مورد مطالعه با استفاده از نوار ادراری dipstick مورد بررسی قرار گرفتند و برای افراد دارای PH ادراری بالاتر از ۷ یا نیتریت مثبت بعنوان موارد مشکوک به UTI، کشت ادراری انجام شد و توسط متخصص اورولوژی علائم بالینی موارد کشت مثبت بررسی و نهایتاً افراد مبتلا ولی بدون علائم ادراری مشخص گردیدند.
نتایج: از بین ۶۷ دانش آموز مشکوک به UTI، تعداد ۱۴ مورد (یعنی ۱۵/۱% از ۱۲۱۶ دانش آموز) به عفونت ادراری مبتلا بودند که با توجه به علائم بالینی عفونت ادراری، فقط ۷۲/۳۵% از افراد مبتلا به UTI دارای حداقل یکی از علائم عفونت ادراری بودند و اکثر افراد یعنی ۲۸/۶۴% از افراد، دارای عفونت ادراری بدون علامت بودند که این میزان به نسبت کل جامعه بررسی شده۷۴/. % است.
نتیجهگیری: با توجه به احتمال عود مجدد وعوارض احتمالی بدنبال عفونت ادراری بدون علامت، انجام غربالگری با روش سریع و کم هزینه dipstick، به منظور ارتقاء سطح سلامت عمومی بخصوص کودکان دبستانی کاملاً ضروری است.
کوکب نمکین، غلامرضا شریف زاده، امیر مسعود ملکی زاده،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه و اهداف: نارسی ثابت ترین عامل تعیین کننده مرگ و میر نوزادی است. این مطالعه با هدف مقایسه عوامل خطرساز مادری در نوزادان نارس و رسیدهی شهر بیرجند طراحی گردید.
روش کار: این مطالعه مورد شاهدی بر روی ۱۳۰ نوزاد نارس به عنوان گروه مورد و ۱۳۰ نوزاد رسیده به عنوان گروه شاهد در نوزادان متولد شده در بیمارستانهای بیرجند انجام شد. گروه مورد شامل نوزادان متولد شده با سن کمتر از ۳۷ هفته بود که به ازای هر نوزاد نارس، اولین تولد با سن حاملگی ۴۲-۳۷ هفتهای بعد از تولد نوزاد نارس در گروه شاهد قرار گرفت. داده بوسیله مصاحبه با مادر، بررسی پرونده وی در زایشگاه یا بخش توسط پزشک عمومی آموزش دیده جمعآوری گردید. دادهها پس از جمعآوری در نرم افزار SPSS وارد و آنالیز گردید.
نتایج: دو گروه مورد و شاهد از نظر جنس با هم همسان بودند. شانس تولد نوزاد نارس در مادران با سابقه تولد نوزاد نارس ۶۸/۴ برابر مادران فاقد چنین سابقهای، در زایمانهای سزارین ۳۴/۳ برابر زایمانهای طبیعی، در مادران مبتلا به پره اکلامپسی ۷۲/۷ برابر مادران سالم، در مادران با پارگی زودرس کیسه آب ۳/۱۱ برابر مادران طبیعی، در حاملگیهای ناخواسته ۱/۲ برابر حاملگیهای خواسته، در مراقبتهای دوران بارداری کمتر از ۴ بار ۱۵/۴ برابر مراقبت های ۹ بار و در مادران با سابقه جفت سرراهی ۹۶/۸ برابر مادران بدون سابقه بود.
نتیجهگیری: انجام مراقبتهای پره ناتال و شناسایی مادران درخطر میتواند سبب کاهش تولد نوزادان نارس گردد.
لیلی صالحی، سعید سلکی، لیلا علیزاده،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه
و اهداف : کشور ایران
با رشد پر شتاب جمعیت سالمندی مواجه است. اندازه گیری کیفیت زندگی به طراحی برنامههای
مداخلاتی مناسب در آنان کمک فراوانی میکند. این مطالعه مقطعی با هدف بررسی کیفیت زندگی
در سالمندان عضو کانونهای سالمندی شهر تهران انجام گرفت.
روش
کار: در این مطالعه شاخصهای کیفیت زندگی در ۴۰۰ نفر سالمند از
طریق پرسشنامههای استاندارد ۳۶-SF و حمایت اجتماعی درک شده مورد بررسی قرار گرفت و به منظور تحلیل دادهها از
آزمونهای ANOVA و t .test و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.
نتاج:
میانگین سنی افراد شرکت کننده ۶۴ بود که در ۵/۷۴ درصد زن بودند. میانگین شاخص جسمی
در افراد مورد مطالعه ۶۸/۱۲±۶۲/۶۴
و میانگین شاخص روانی ۷/۴±۳۵/۶۳
بود. کیفیت زندگی زنان در ابعاد جسمانی، عملکرد اجتماعی، درد بدنی و سلامت عمومی از
مردان بیشتر بود. با افزایش شاخص توده بدنی، از میزان کیفیت زندگی کاسته، ولی با افزایش
درآمد و تحصیلات بر میزان کیفیت زندگی افزوده میشد. افراد متاهل در مقایسه با افراد
مجرد و افراد سالم در مقایسه با افراد بیمار از میزان کیفیت زندگی بالاتری برخوردار
بودند. بین شاخصهای جسمی و روانی در سالمندان و حمایت اجتماعی از آنان رابطه معنیداری
وجود داشت.
نتیجهگیری:
نتایج این مطالعه نشان داد که زنان نسبت به مردان از کیفیت زندگی بالاتری برخوردارند.
افراد با درآمد بالاتر و تحصیلات بیشتر و توده بدنی کمتر دارای کیفیت زندگی بهتری هستند.
Normal
۰
عبدالکاظم نیسی، مهناز مهناز مهرابیزاده هنرمند، منیجه شهنی ییلاق، سوابه بساک زاده، اکبر طالب پور،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
مقدمه و اهداف: یکی از شایعترین اختلالهای اضطرابی در کودکان اختلال اضطراب جدایی است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی همهگیرشناسی این اختلال در دانشآموزان پسر مقطع ابتدایی انجام گرفته است.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش دانشآموزان پسر ۷ تا ۹ ساله مشغول به تحصیل در کلاسهای دوم و سوم ابتدایی شهر اصفهان بودند. نمونه پژوهش بالغ بر ۱۵۱۴ نفر بودند که با استفاده از روش نمونهگیری مرحلهای نسبی انتخاب گردیدند. از پرسش نامه اختلال اضطراب جدایی و پرسش نامه اضطراب کودکان اسپنس و مصاحبه بالینی، به عنوان ابزارهای تحقیق استفاده شد و دادههای به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای آماری خی دو و رگرسیون لجستیک، تحلیل گردیدند.
نتایج: یافتههای این پژوهش نشان داد که میزان همهگیرشناسی اختلال اضطراب جدایی در دانش آموزان پسر ۷ تا ۹ ساله به میزان ۹۳/۶ درصد است. بیشترین شیوع در کودکان ۷ساله (۴۶/۷ درصد) بود. همچنین، کودکانی که دارای سوابقی مانند بستری شدن در بیمارستان، مهاجرت، تک والدی بودن و سابقه مرگ و میر در بستگان نزدیک بودند، دارای میزان اختلال اضطراب جدایی بالاتری بودند.
نتیجهگیری: این تحقیق نشان داد که اختلال اضطراب جدایی بین دانشآموزان مقطع ابتدایی پسر از میزانی قابل توجه برخوردار است. بنابراین، برنامهریزی برای پیشگیری و درمان این اختلال در اولویت است.
محسن نادری بنی، روح اله لک، سید ابوالقاسم جزایری، حسن افتخار اردبیلی ،
دوره ۹، شماره ۲ - ( دوره ۹، شماره ۲، تابستان ۱۳۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه و اهداف: هدف این تحقیق بررسی شیوع سوء تغذیه در کودکان زیر پنج سال و عوامل مرتبط با آن در شهرستان چادگان، استان اصفهان بودهاست.
روش کار: این مطالعه بهصورت مقطعی- تحلیلی انجام شد. نمونهگیری از همه کودکان زیر پنج سال به روش تصادفی چند مرحلهای انجام گردید. جمعآوری دادهها با پرسشنامه استاندارد شده انجام شد که این اطلاعات از طریق مصاحبه با مادران و اطلاعات پرونده خانوار تکمیل گردید. دادههای تحقیق وارد نرمافزار آماری SPSS و EPI-Info گردید و تجزیه و تحلیل آماری انجام شد.
نتایج: نتایج بهدستآمده نشان میدهد که شیوع سوء تغذیه برای شاخص لاغری، کموزنی، کوتاهقدی و چاقی بهترتیب برابر با ۸/۱۷ و ۵/۳۴ و ۳۷ و ۲/۲ درصد است. بین شاخص لاغری با سن کودک، محل سکونت، زمان شروع غذای کمکی، سابقه داشتن بیماری و سابقه بستری کودک و نیز بین شاخص کموزنی با سن و جنسیت کودک، قومیت، محل سکونت، سابقه داشتن بیماری و سابقه بستری کودک و همچنین، بین شاخص کوتاهقدی با جنسیت کودک، شغل پدر، تحصیلات مادر، قومیت، محل سکونت و سابقه داشتن بیماری، رابطه معنیدار آماری دیده شد ( ۰۵/۰ >P ).
نتیجهگیری: به نظر میرسد بالا بردن فرهنگ تغذیه صحیح، ارتقاء سواد بهداشتی و توزیع عادلانه امکانات حمایتی و بهداشتی میتوانند راه گشای مناسبی برای پیشگیری از سوءتغذیه کودکان باشند.
فرشته فقیهی، ناهید جعفری، علی اکبری ساری، سحرناز نجات، فاطمه مالکی، مریم حسین زاده میلانی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( دوره ۱۱، شماره ۱ ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه و اهداف: برای اتخاذ سیاستها و راهبردهای مناسب برای تأمین، حفظ و ارتقای سلامت باید اطلاعات و شاخصهای دقیقی وجود داشته باشد. در این بررسی سعی شده سالهای از دست رفته عمر به علت مرگ زود هنگام که یکی از شاخصهای اولویتبندی مشکلات سلامت محسوب میگردد، محاسبه و با اطلاعات سایر کشورها مقایسه گردد.
روش کار: این مطالعه یک مطالعهی پیمایشی مقطعی است و از طریق آنالیز ثانویه دادههای مرگومیر استان قزوین انجام شده و با استفاده از روش استاندارد سازمان جهانی بهداشت، تعداد سالهای از دست رفته عمر بر اساس سببهای مرگ محاسبه شده است.
نتایج: مهمترین عوامل از دست رفتن عمر در دورهی نوزادی بیماریهای دوران حول تولد و ناهنجاریهای مادرزادی و کروموزومی، در گروه سنی ۵۹-۱ ماهه، حوادث غیر عمدی و ناهنجاریهای مادرزادی و کروموزومی است، در گروه سنی ۱۴-۵ ساله حوادث غیرعمدی، در گروه سنی ۴۹-۱۵ ساله حوادث غیرعمدی و بیماریهای قلبی-عروقی است. علت اصلی مرگ در گروه سنی ۶۴-۵۰ ساله مربوط به بیماریهای قلبی- عروقی، سرطانها، تومورها و حوادث غیرعمدی است.
نتیجهگیری: علتهای شایع سالهای از دست رفته عمر ناشی از حوادث غیرعمدی، بیماریهای قلبی- عروقی، بیماریهای دوران حول تولد، و سرطانها میباشند که با تدابیر و انجام مداخلههای صحیح، عادتهای غذایی، کنترل عوامل خطر مانند سیگار و چاقی و تنشها، قابل پیشگیری هستند و میتوان امیدوار بود که با برنامهریزی صحیح، بتوان از رخداد بسیاری از مرگهای زودرس جلوگیری نمود.
کورش اعتماد، علیرضا حیدری، کاظم ندافی، محمد حسین پناهی، الهام احمد نژاد، شیدا ملک افضلی، مهدی نجمی، اسماعیل ایدنی، همایون امیری، زهرا خرمی، نرگس رجایی بهبهانی، فرشته داودی، سمیرا طراوت بخش، اعظم ملکی فر، معصومه نجاتی فر، منصوره لطفی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( دوره ۱۲، شماره ۱ ۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه و اهداف: شهر اهواز به یکی از آلودهترین شهرهای دنیا بدل شده است. فقط در ۱۱ آبان ماه سال ۱۳۹۲ بیش از یک هزار شهروند در استان خوزستان به ویژه در اهواز با علائم شدید تنگی نفس، سرفه، خس خس سینه و فشار خون بالا به مراکز درمانی مراجعه کردند و در یک هفته بیش از ۷ هزار بار مراجعه با این سندرم ثبت شد. این مطالعه جهت تعیین شواهدی بر تأیید اپیدمی بحران سندرم حاد تنفسی در ساکنان شهر اهواز در آبان ۱۳۹۲ انجام شد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی و توصیفی، ابتدا دادههای مربوط به میزان مصرف داروهای کنترل کننده حملات حاد تنفسی، در آبان سال۸۷ الی ۹۲ در اهواز بررسی گردید. سپس مطالعهای توصیفی با جامعه آماری از اقشار مختلف جمعیت عمومی انجام شد، که از نمونهگیری مبتنی بر هدف با حجم نمونه ۱۲۰ نفری استفاده شد. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه محقق ساخته بود. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSSنسخه ۱۸ آنالیز شد.
نتایج: میزان مصرف داروهای تنفسی از آبان سال۱۳۸۷ افزایش یافته و در آبان سال ۱۳۹۲ به طور قابل ملاحظهای بیش از روزهای دیگر سال است. در مطالعه جمعیت عمومی، ۹۳درصد اذعان داشتند که اتفاق مشابه را قبلاً ندیدهاند و ۵/۹۲درصد عنوان نمودند که اتفاق مشابه را قبلاً نشنیدهاند.
نتیجهگیری: با توجه به افزایش قابل ملاحظه داروهای تنفسی در آبان ۱۳۹۲ و غیر منتظره بودن رخداد نسبت به سالهای گذشته وقوع اپیدمی محرز به نظر میرسد.
رویا صفری فرامانی، حسام الدین اکبرین، علی اکبر حقدوست، امین بیگ زاده، امیر حسین تکیان، رضا ملک زاده، احسان مصطفوی، حمید شریفی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( دوره ۱۲، شماره ۱ ۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه و اهداف: با توجه به جایگاه مراکز همکار سازمان جهانی بهداشت در کشور، این مطالعه بهمنظور ارزیابی وضع فعلی آنها و شناسایی فرصتها، مشکلات و ارایه راهکارهای عملی در زمینهی حل مشکلات این مراکز طراحی شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی با استفاده از پرسشنامه باز در سال ۱۳۹۳ انجام شد. محور اصلی پرسشنامهها وضع مراکز از نظر تحقق اهداف، مشکلات نیروی انسانی، تأمین منابع مالی، ارتباطات و همچنین پیشنهادهایی در زمینه حل مسایلی در این حیطهها بود. یافتههای حاصل از مرحله اول این مطالعه در دومین نشست رؤسای مراکز همکار در اسفند ماه ۱۳۹۳ در کرمان مطرح و مورد تأیید قرار گرفت و در همان جلسه پرسشنامههای مرحله دوم توزیع و تکمیل شدند. تحلیل دادهها با استفاده از روش تحلیل محتوا انجام شد.
نتایج: بیشتر مراکز، نمره خود را از نظر رسیدن به اهداف کشوری (۵۹/۱۱) در مقایسه با اهداف جهانی (۲۰/۱۴) و اهداف خودتنظیمی (۷۰/۱۴) در وضعیت نامطلوبتری ارزیابی نموده بودند. مشکلات مالی و نیز نبود ردیف استخدامی برای جذب نیروها از مهمترین مشکلات مراکز بود. حمایت بیشتر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان جهانی بهداشت و دانشگاههای پشتیبان، تشکیل شبکههای علمی تحقیقاتی در سطح ملی و بینالمللی برای تسهیل ارتباطات، انعقاد تفاهمنامههای همکاری بهمنظور اشتراک تجربهها و منابع و نیز تضمین رعایت حقوق مادی و معنوی پژوهشگران و همچنین معرفی توانمندیهای مراکز در سطح ملی و بینالمللی، از پیشنهادهای ارایه شده بودند.
نتیجهگیری: حمایت بیشتر سازمان جهانی بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاههای پشتیبان میتواند موجب ارتقای روزافزون عملکرد این مراکز در کشور شود.
الهام عبدالمالکی، ژاله عبدی، مهشاد گوهری مهر، رضوانه الوندی، سهند ریاضی، الهام احمدنژاد،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( دوره ۱۵، شماره ۳ ۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه و اهداف: بر اساس مدل بینالمللی نظام مراقبت سلامت دانشآموزان، ایران همانند بقیه کشورها مجموعه پیمایشهایی را با عنوان کاسپین اجرا کرده است. هدف از این پژوهش، مقایسه پیمایشهای کاسپین اجرا شده و سپس پیشنهادهایی برای اجرا در دورههای آتی است.
روش کار: مطالعه مرور نظاممند که در آن جمـعآوری اطلاعات از مستندات مربوط بــه سازمان جهانی بهداشــت (WHO) و از راه جـستوجو در پایگاههای اطلاعاتی بینالمللی شامل Pubmed، EMBASE، Scopus، GoogleScholar، ScienceDirect و پایگاه اطلاعات کشوری شامل Magiran، SID، Irandoc، Iran medex به دو زبان انگلیسی و فارسی (در فاصله زمانی ۱۸-۲۰۰۳) انجام شد. زمان و مکان اجرا، گروه هدف، پرسشنامههای مورد استفاده، حجم نمونه و روش نمونهگیری در دورههای اجرا شده مقایسه شده است.
یافتهها: مطالعه کاسپین تاکنون ۵ بار در ایران ( ۲۰۱۵-۲۰۰۳) به اجرا درآمده است. این مطالعه دو پرسشنامه دانشآموزان و والدین دارد. در هر ۵ دوره، روشهای نمونهگیری و پرسشنامهها در هسته اصلی مشابه هستند و در برخی جزییات که بهصورت انتخابی به آن اضافه میشود، با هم تفاوت دارند. پرسشنامهها بر اساس برنامه نظام مراقبت سلامت دانشآموزان (GSHS) و برنامه رویکـرد گامبهگام سازمان جهانی بهداشت برای مراقبـت عوامـل خطـر بیماریهـای غیر واگیر، طراحی شدهاند.
نتیجهگیری: با توجه به تغییرات اندک در هر دوره و انطباق آن با مدل جهانی، پیشنهاد میشود پیمایش دوره بعدی کاسپین با تبعیت از دورههای قبلی و مطابق استانداردهای ارائهشده در مدل جهانی در طی سالهای اخیر به فاصله منطقی از پیمایش سال ۲۰۱۵ اجرا شود.
مریم کشتکار جهرمی، مارک سولکوسکی، کورش هلاکوئی نائینی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( دوره ۱۶، شماره ۱ ۱۳۹۹ )
چکیده
چکیده ندارد.سرمقاله می باشد
الهام عبدالمالکی، ژاله عبدی، مهشاد گوهری مهر، رضوانه الوندی، سهند ریاضی اصفهانی، الهام احمدنژاد،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( دوره ۱۶، شماره ۲ ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه و اهداف: نظارتبر پیشرفت اهداف سلامت (با تمرکز بر پوشش همگانی سلامت) از طریق دو پیمایش خوشهای شاخصهای چندگانه و جمعیت و سلامت (مبتنیبر خانوار) هستند؛ انجام میشود. هدف این مقاله ارزیابی اجرای این پیمایشها در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی، بررسی وضعیت ایران در اجرای پیمایشها و همچنین یافتن بهترین گزینه برای اجرا در ایران است.
روش کار: در این مطالعه مروری (با بررسی پایگاه اطلاعاتی مربوط به سازمانهای متولی این پیمایشها)، تاریخچه اجرا، دستورالعملهای که شامل ابزارها، پروتکل و همچنین شاخصهای استخراجشده از این دو پیمایش بود، موردبررسی قرار گرفت.
یافتهها: در منطقه مدیترانه شرقی، ۲۶ بار DHS و ۵۶ بار MICS انجام شده است. عراق بیشترین تعداد MICS و مصر بیشترین تعداد DHS را انجام دادهاند. آخرین MICS انجامشده نسخه ۶ و آخرین DHS نسخه ۷ است. در گزارشهای جهانی تعداد پیمایشهای DHS برای ایران صفر گزارش شده است، اما با توجه به گزارشهای رسمی کشوری، ایران طی ۵ دوره، یک یا تلفیقی از ۲ پیمایش را از سال ۱۹۹۵ اجرا کرده است.
نتیجهگیری: منطقه مدیترانه شرقی، در اجرای پیمایشها فعال عمل کرده است. اکنون انتخاب اینکه کدام پیمایش در ایران انجام شود؛ تفاوتی ندارد، بلکه نکته مهم این است که در جهت رسیدن به روند جهانی انجام این پیمایشها، ایران (با توجه به تعهدات بینالمللی در زمینه پایش و ارزیابی پوشش همگانی سلامت) باید در سالهای آتی حداقل یکی از آنها را اجرا کند. درصورتیکه فقط یک پیمایش انتخاب شود، بر اساس یافتههای حاصل از مطالعه و مقایسههای انجامشده DHS برای شرایط ایران مناسبتر است.
امید گرکز، حمیدرضا مهریار، حمیدرضا خلخالی، شاکر سالاری لک،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( دوره ۱۶، شماره ۲ ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه و اهداف: سوانح و حوادث ترافیکی در سراسر دنیا علت اصلی ناتوانی و مرگومیر شناخته شدهاند و یکی از معضلهای مهم بهداشتی است، که این مطالعه به منظور تعیین روزهای از کارافتادگی و شدت آسیبهای ناشی از حادثههای رانندگی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی ارومیه در سال ۱۳۹۵ انجام شد.
روش کار: این مطالعه بهصورت مقطعی روی ۱۷۰۵ نفر از آسیبدیدگان حادثههای ترافیکی که در سال ۱۳۹۵ به بیمارستان امام خمینی ارومیه مراجعه کردند؛ انجام شد اطلاعات با استفاده از چک لیستی که اطلاعات مربوط مشخصات دموگرافیک، تصادف، شدت آسیب و در نهایت میزان روزهای از کارافتادگی مصدومان با پیگیری تلفنی ۳ ماه بعد برای بازگشت به کار و مدرسه جمعآوری شدند. برای تعیین نمره ISS (شدت آسیب تروما) با توجه به نظر متخصصان بین ۶-۱ رتبهبندی و مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که ۱۲۳۱ (۱/۷۲ درصد) نفر از مصدومان مرد و میانگین و انحراف سنی مصدومان ۶۳/۳۳ (۰۰/۳۰) بود و ۷۷ (۰۴/۰ درصد) از مصدومان فوت، ۵۹۳ (۵/۴۲ درصد) از مصدومان پس از ۲ ماه به وضعیت عادی برگشته بودند. میانگین بازگشت به وضعیت عادی ۷۸/۸۶ (۲۴/۱۰۴) روز بود. بیشتر مصدومان بهبود یافته آسیب خفیف اندامها، در حالی که بیشتر مصدومان فوتی آسیب تهدید کننده حیات به سر داشتند.
نتیجهگیری: در این مطالعه بیشتر مصدومان مرد، متأهل، جوان و نگران جبران خسارت مالی بودند و بیشتر مصدومان فوتی نیز آسیب تهدید کننده حیاتی دیده بودند که نیازمند اقدامات حیاتی در راستای ارتقای سلامت برای بازگشت سریع به کار و کاهش آسیب هستند.
منوچهر کرمی، امین دوستی ایرانی، سید جلیل بطحایی، لیدا رفعتی، معصومه جواهری، محمد خیر اندیش، معصومه فرهادی، محمد هاشمی، کاظم مظفری، آزیتا اخلاق، مسعود شجاعیان، امیررضا ملکی، روح انگیز رستم آباددی، شکوفه ترکشوند، مهدی خدابخش،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( دوره ۱۶، شماره ۳ ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه و اهداف: بیماریهای منتقله از راه آب و غذا یکی از عوامل مهم ابتلا و مرگومیر در سراسر جهان محسوب میشوند. این مطالعه بهدنبال رخداد طغیان گاستروانتریت در فصل تابستان سال ۱۳۹۸ در شهرستان همدان بهمنظور بررسی عوامل مؤثر بر رخداد آن انجام شد.
روش کار: این مطالعه بر اساس مراحل بررسی طغیان انجام شد. پس از تولید فرضیات بر اساس بررسیهای اولیه و میدانی یک مطالعه مورد- شاهدی با ۴۵ مورد و ۴۵ شاهد بهمنظور بررسی عوامل مرتبط با رخداد این طغیان انجام شد. موارد جدید بیماری بر اساس تعریف مورد وارد مطالعه شدند. مدل رگرسیون لجستیک شرطی برای بررسی عوامل خطر بالقوه مورد استفاده قرار گرفت
یافتهها: در این طغیان در مجموع ۱۷۱ نفر از تاریخ ۰۳/۰۴/۹۸ تا ۱۰/۰۴/۹۸ تحت تأثیر قرار گرفتند. جمعیت در معرض خطر طغیان ۳۴۱۰ نفر بود و میزان حمله ۰۱/۵ درصد بود. درد شکم، استفراغ و تهوع به ترتیب با ۸/۷۷، ۳/۷۳ و ۹/۶۸ درصد شایعترین علایم گزارش شده در بیماران بودند. یافتههای مطالعه مورد- شاهدی نشان داد مصرف آب لولهکشی و آب چشمه یا چاه شانس ابتلا به بیماری را در مقایسه با مصرف آب جوشیده شده ۶۳/۴ و ۱۳/۴ برابر افزایش میدهد، هرچند این روابط از نظر آماری معنیدار نبودند. گروههای سنی ۴۵-۳۰ سال و ۸۵-۴۶ سال بهطور معنیداری شانس ابتلا به بیماری را در مقایسه با گروه سنی ۱۵ سال و کمتر کاهش داد.
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای این بررسی رخداد طغیان با مصرف آب آلوده مرتبط بود. بنابراین پایش روزانه و منظم وضعیت آب آشامیدنی مردم بسیار مهم است و نظام سلامت باید بر این موضوع تأکید بیشتری داشته باشد.
کامناز شریف الکاشانی، پروین یاوری، بابک عشرتی، رضا شکرریز، فرزاد تاجدینی، نوشین عقیلی،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( دوره ۱۶، شماره ۴ ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه و اهداف: تشخیص صحیح و بههنگام طغیان بیماریهایی با دوره کمون کوتاه مانند انواع اسهال خونی از اهمیت زیادی در نظام سلامت برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین کشف طغیانهای اسهالهای خونی با روش مجموع تراکمی انجام گردید.
روش کار: مطالعه به روش سری زمانی با استفاده از دادههای نظام مراقبت کشوری بین سالهای ۹۶-۱۳۹۳ انجام شد. حد آستانه اعلان طغیان در هر فصل و استان بهصورت جداگانه با استفاده از میانگین در سه سال ۹۵-۱۳۹۳ در همان فصل و استان تعیین و تعداد اعلان طغیانها در روش مجموع تراکمی که برابر تعداد موارد بالاتر از حد آستانه بالایی در نمودار تجمعی است؛ با تعداد طغیانها اعلام شده به روش فعلی نظام مراقبت کشوری در سال ۱۳۹۶ در هر فصل در استانهای اصفهان، خوزستان و همدان مقایسه شدند.
یافتهها: در استان اصفهان در بهار و تابستان اعلان طغیان به روش فعلی بیش از روش مجموع تراکمی و در پاییز و زمستان کمتر از مجموع تراکمی بود. در استان خوزستان در تمام فصول اعلان طغیان به روش فعلی به شکل قابل توجهی بیش از روش مجموع تراکمی و در استان همدان در تمام فصول اعلام طغیان به روش فعلی کمتر از روش مجموع تراکمی بود.
نتیجهگیری: با توجه به تفاوت زیاد مشاهده شده در میزان اعلام اسهال خونی در مناطق جغرافیایی و فصول مختلف سال، استفاده از روش مجموع تراکمی راه بهتری برای اعلام طغیان بهویژه در مناطق با میزان بروز بالا بهنظر میرسد.
علی اکبر حقدوست، علیرضا علیخانی، مصطفی حسینی گلکار، رضا دهنویه، سمیرا سیفی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( دوره ۱۸، شماره ۲، تابستان ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه و اهداف: همهگیری کووید-۱۹ و اثرات پیرو آن از جنبههای سلامت و مسایل اقتصادی به یک چالش اساسی در جهان تبدیل شده است. ایران افزون بر تأثیرپذیری از این بحران، با مشکلات فراوان دیگری نیز مانند تحریمها و مشکلات اقتصادی مواجه است و بیم آن میرود که عواقب جدیتری را متحمل شود.
روش کار: سناریونگاری یکی از روشهای شناخت تغییرات آینده و عدم قطعیتهای محیطی است. در این مطالعه با روش موسوم به شبکه جهانی کسبوکار (GBN) که روش ماتریس سناریوها نیز شناخته میشود استفاده شده است. این روش بر مبنای دو عدم قطعیت کلیدی هست و طی ۶ مرحله به بررسی متغیرهای مرتبط با سلامت و عوامل اقتصادی_اجتماعی و استفاده از نظرات خبرگان مرتبط پرداخته شده است.
یافتهها: انتظار میرود نظام سلامت کشور در مواجهه با شرایط مختلف با شدت و ضعف قادر به مدیریت همهگیری خواهد بود و تنها در سناریوی بدبینانه با پیشفرض ادامه تحریمها و گسترش همهگیری، انتظار میرود شرایطی همچون محدودیتهای جهانی، افت ذخایر ارزی، افت عملکرد یا فروپاشی نظام سلامت، افزایش میزان مرگومیر بیماری و کاهش ملموس کیفیت زندگی را در پی داشته باشد.
نتیجهگیری: با عنایت به همهگیری کووید-۱۹ و عوامل زمینهای موجود، سناریوهایی از وضع سلامت و شرایط اقتصادی کشور روایت شد. انتظار میرود با توجه به توانمندی سناریوها برای درک پیچیدگی و کمک به تصمیمگیریها، سیاستگذاران با نگاهی وسیعتر، همهجانبه و معقول به یک جمعبندی درست که منجر به حفظ و تداوم سلامت جامعه و آثار متعارف اقتصادی در این همهگیری شود، دست یابند.