علی عزیزی، فرهاد امیریان، مرضیه امیریان،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
چکیده
مقدمه و اهداف: با توجه به افزایش روز افزون موارد HIV در جوانان و اهمیت آموزش در پیشگیری از آن، در این مطالعه اثر سه روش آموزش (توسط پزشک، همسالان و پمفلت) پیشگیری از ایدز در دانش آموزان دختر دبیرستانی ناحیه ۳ آموزش و پرورش شهر کرمانشاه مورد مقایسه قرار گرفت.
روشکار: تعداد ۱۵۰۰ دانش آموز دختر دبیرستانی پایه سوم به صورت طبقهای تصادفی از ۲۱ دبیرستان منطقه ۳ آموزش و پرورش وارد مطالعه شدند.. از مجموع ۱۵۰۰ نفر مورد مطالعه، ۴۹۸ نفر توسط پزشک عمومی، ۵۰۲ نفر توسط گروه همسالان و ۵۰۰ نفر با استفاده از پمفلت ایدز آموزش دیدند,۲۰ روز پس از اتمام آموزش؛ پس آزمون(پست تست) با استفاده از همان پرسشنامه بعمل آمد. دادههای جمعآوری شده با ۵/۱۱ spss و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.
نتایج: دانشآموزان مورد مطالعه ۱۵۰۰ نفر با میانگین سنی ۷/.± ۷۸/۱۶سال بودند. میانگین نمرات پیشآزمون و پسآزمون در هر سه گروه مورد مداخله تفاوت معنیدار داشت (۰۰۰۱/P=). میانگین تغییر نمرات قبل و بعد در گروه آموزش توسط پزشک (۶/۳ ± ۷/۱۰) بیشتر از میانگین تغییر نمرات قبل و بعد از آموزش توسط همسالان (۴/۳ ± ۸/۸) و مورد اخیر نیز بیشتر از پمفلت (۹/۳ ± ۳/۷) بود و آزمون بون فرونی این تفاوتها را از نظر
آماری معنیدار نشان داد (۰۰۰۱/۰ P=).
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای این مطالعه، آموزش پیشگیری از ایدز توسط پزشکان در افزایش آگاهی دانش آموزان موثرتر است.