دوره 5، شماره 3 - ( 9-1388 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 6-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbarzadeh Bagheban A, Beaji A, Mehrabi Y, Saadat H. Relative Risk of Mortality in Patients with Coronary Heart Disease after Smoking Cessation using Bayesian Meta– Analysis. irje 2009; 5 (3) :1-6
اکبرزاده باغبان علیرضا، بعاجی احمد، محرابی یدالله، سعادت حبیب الله. به کارگیری فراتحلیل بیزی برای برآورد خطر نسبی مرگ در بیماران کرونری قلبی بعد از ترک سیگار. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1388; 5 (3) :1-6

1- گروه آمارزیستی و مرکز تحقیقات اندو، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، akbarzad@sbmu.ac.i
2- گروه آمارزیستی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- گروه آمارزیستی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
4- گروه قلب وعروق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مقدمه و اهداف: میزان کاهش خطر مرگ دربیماران کرونری قلبی بعد از ترک سیگار هنوز مورد شک و تردید است. دراین تحقیق از مدل آماری فراتحلیل بیزی برای به دست آوردن برآوردی معتبر از خطرنسبی مرگ در بیماران کرونری قلبی بعد از ترک سیگار استفاده شده است.
روش‌کار:به منظور انجام فراتحلیل، مطالعات کوهورت با طول مدت پیگیری حداقل 2 سال، توسط دو مرورگر بررسی و جمع‌آوری شدند. این مطالعات روی افراد سیگاری که وضعیت بیماری کرونری قلبی آنان از لحاظ بالینی تشخیص داده شده بود، انجام گردیده بودند. همچنین از متغیرهای مستقل تعداد افراد مورد بررسی و طول مدت پیگیری افراد، جهت دستیابی به برآورد دقیق‌تر استفاده شد. تحلیل داده‌ها به کمک روش Meta-regression و توسط نرم افزارهایNCSS،Winbugs و Boaانجام شد.
نتبرآورد کلی خطرنسبی مرگ در بیماران کرونری قلبی بعد از ترک سیگار 64/0 با (70/0 - 57/0ایج:CI:95%) به دست آمد. همچنین یافته‌های حاصل از تحقیق نشان داد که متغیرهای مستقل تعداد افراد مورد بررسی و طول مدت پیگیری افراد در هر مطالعه اثر معنی‌داری در برآورد کلی خطر نسبی ندارند.
نتیجه‌گیری:
بعد از حذف اثر دو متغیر تعداد افراد مورد بررسی و طول مدت پیگیری افراد در هر مطالعه و همچنین با در نظر گرفتن عدم همگنی بین مطالعات، می‌توان نتیجه گرفت که ترک سیگار به مقدار 36/0 خطر مرگ را در بیماران کرونری قلبی کاهش می‌ده
دریافت: 1387/10/30 | پذیرش: 1388/4/6 | انتشار: 1392/6/12