مقدمه و اهداف: ارزیابی جامعه ابزار کلیدی برای بهبود و ارتقای سلامت جامعه است. نقش آن شناسایی مهمترین عواملی است که بر روی سلامت مردم تاثیر می گذارد. هدف مطالعهی حاضر، بررسی گزارشهای ارزیابیهای انجام شده در محدوده جمعیت های تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی روستایی و شهری در سطح کشور به منظور جمعبندی بهتراز مشکلات شناسایی شده، اولویت ها و برنامههای عملیاتی پیشنهاد شده برای حل مشکلات سلامتی میباشد.
روش کار: مجموعه مستندات مربوط به گزارشات ارزیابی جامعه که از سال 1378تا 1392منطبق برالگوی تدوین شده کارآموزی MPH دانشگاه علوم پزشکی تهران و فرایند ارزیابی جامعه کارولینای شمالی، با نظارت گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی دانشکدهی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. تیمهای ارزیابی جامعه شامل دانشجویان MPH، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، داده ها و اطلاعات را با روش های مشاهده، مصاحبه، بحث گروهی متمرکز و بررسیهای میدانی جمع آوری کرده و با استفاده از«تکنیک گروه اسمی» و «روش هانلون» به اولویتبندی مشکلات پرداخته بودند.
نتایج: اعتیاد، وضع اقتصادی و مشکلات مرتبط با آب آشامیدنی به عنوان مهمترین مشکلات مناطق مختلف کشور در طول سالهای مطالعه تعیین شدهاند.
نتیجهگیری: مروری بر ارزیابیهای انجام شده دال بر توانمندی این فرآیند در آشکارسازی همه جنبههای مشکلات سلامتی جامعه است. بنابراین کاربرد آن در ارزیابی و اولویتبندی مشکلات سلامتی و تدوین برنامههای عملیاتی در سطح خرد و کلان میتواند مورد توجه قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |