دوره 14، شماره 2 - ( دوره 14، شماره 2، 1397 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 205-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jamali M, Shojaee A, Ghanadi M, Jamali J. Epidemiological Pattern of Diseases Requiring Hospitalization in Patients Attending Health Centers Participating in Tehran Health Insurance Organization Network in 2005-2014. irje 2018; 14 (2) :197-205
جمالی محمدرضا، شجاعی علی، قنادی مهدی، جمالی جمشید. الگوی اپیدمیولوژیک بیماری‌های منجر به بستری در بیمه‎شدگان مراجعه کننده به مراکز طرف قرارداد اداره کل بیمه سلامت استان تهران طی دوره 10 ساله (93-1384). مجله اپیدمیولوژی ایران. 1397; 14 (2) :197-205

1- کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، گروه طرح و برنامه، اداره کل بیمه سلامت استان تهران، تهران، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی سیاست‌گذاری در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- پزشک عمومی، مدیر کل بیمه سلامت استان تهران، اداره کل بیمه سلامت استان تهران، تهران، ایران
4- استادیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران؛ مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

مقدمه و اهداف: ارزیابی الگوی اپیدمیولوژیک بیماری‌های منجر به بستری در مراکز درمانی یکی از عوامل مؤثر در مدیریت بهتر بیمارستان‌ها است که می‎تواند دیدگاه واقعی و مناسب در مورد مقدار تجهیز و آماده‌سازی شبکه‌های بیمارستانی کشور در اختیار مدیران و برنامه‎ریزان حوزه سلامت قرار دهد. هدف از این مطالعه، ارزیابی این الگو براساس طبقه‎بندی بین‎المللی بیماری‌ها با استفاده از اطلاعات ثبت شده در اداره کل بیمه سلامت استان تهران در یک بازه 10 ساله است.
روش کار: در این مطالعه توصیفی، تمامی پرونده‎های بستری ثبت‎شده در سامانه اطلاعات بیمارستانی اداره کل بیمه سلامت استان تهران طی سال‎های 93-1384 مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات بیش از دو میلیون پرونده شامل شماره پرونده، جنس و سن بیمار و کد تشخیص بیماری از سامانه اطلاعات بیمارستانی استخراج شد.
یافته‌ها: از 2008859 پرونده، 9/51 درصد بیماران مرد و میانگین±انحراف معیار سن بیماران 60/24±22/44 بود. در کودکان کم‌تر از یک‌سال «بیماری‏های که منشأ آن در دوره پری‎ناتال باشد»، در کودکان 4-1 سال «علایم، نشانه‌ها و اختلالات بالینی و یافته‌های آزمایشگاهی»، در کودکان 14-5 سال «سرطان‌ها»، در افراد 44-15 سال «بیماری‌های بارداری، زایمان و نازایی» و در افراد بیش‌تر از 45 سال «بیماری‌های دستگاه گردش خون» عمده‎ترین گروه تشخیصی بیماران بیمه شده بستری بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به تخصصی شدن بیماری‌ها و تفاوت در علت بستری بیماران، ضروری است سیاست‎گذاران و برنامه‎ریزان حوزه سلامت، نیروی انسانی، امکانات و بودجه را متناسب با کارایی آن‌ها به بیمه‎ها تخصیص دهند تا از اتلاف هزینه‎ها، انرژی و نیروی انسانی ممانعت شود.
دریافت: 1397/7/4 | پذیرش: 1397/7/4 | انتشار: 1397/7/4