دوره 17، شماره 3 - ( دوره 17، شماره 3، پاییز 1400 1400 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 271-264 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heidari S, Karami M, Zahraei S, Sedighi I, Azimian Zavareh F. Estimation of Fixed and Dynamic Alarm Threshold Levels of Meningitis and Its Outbreak in Iran. irje 2021; 17 (3) :264-271
حیدری صابر، کرمی منوچهر، زهرایی سید محسن، صدیقی ایرج، عظیمیان زواره فاطمه. برآورد سطوح آستانه هشدار ثابت و دینامیک مننژیت و طغیان آن در ایران. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1400; 17 (3) :264-271

1- دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- استاد اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران؛ استاد اپیدمیولوژی، گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، mkarami@sbmu.ac.ir
3- استاد بیماری‌های عفونی، رئیس اداره ی بیماری های قابل پیشگیری با واکسن، وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
4- استاد بیماری‌های عفونی کودکان، گروه کودکان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
5- کارشناس آزمایشگاه، اداره ی بیماری های قابل پیشگیری با واکسن، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
مقدمه و اهداف: نظر به اهمیت شناسایی به موقع هر گونه طغیان یا تغییر در روند مننژیت، این مطالعه با هدف برآورد سطوح آستانه هشدار ثابت و دینامیک طغیان‌های حاصل از مننژیت در ایران انجام شد.
روش کار: در این مطالعه اطلاعات تمامی بیماران از ابتدای فروردین 1395 تا 29 اسفند 1397 از نظام ملی مراقبت مننژیت استخراج شد. برآورد سطوح آستانه هشدار به تفکیک فصول و استان‌های مختلف کشور محاسبه شد. برای تعیین سطوح آستانه هشدار از چهار روش کران بالای الگوریتم (UCL)، افزایش نسبی، نقاط بحرانی و توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت استفاده شد.
یافته‌ها: سطوح آستانه هشدار محاسبه شده برای موارد قطعی با توجه به روش کران بالای الگوریتم مجموع تراکمی (CUSUM) و روش آماری نقاط بحرانی بر اساس صدک نود، 2 مورد در روز برای ایران تعیین شد. مقدار ثابت تعیین شده برای جمعیت زیر 30 هزار نفر  5-3 مورد و بین 100-30 هزار نفر  7-5 مورد در هفته تعیین شد. بر اساس روش افزایش نسبی افزایش 30 درصد در یک هفته نسبت به هفته‌های پیشین به عنوان سطح آستانه در نظر گرفته شد.
نتیجه‌گیری: استفاده از سطوح آستانه هشدار گزارش شده در این مقاله می‌تواند به عنوان مبنایی در شناسایی طغیان مننژیت مورد استفاده قرار بگیرد. پیشنهاد می‌شود روش‌های مورد استفاده در این مطالعه روی داده‌های واقعی نیز به‌صورت آینده‌‌نگر اعمال شود.
واژه‌های کلیدی: مننژیت، اپیدمیولوژی، طغیان، اپیدمی، ایران
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی