دوره 8، شماره 1 - ( 4-1391 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 53-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bokaie S, Soltani M, Rahimi Forushani A, Bahonar A, Afshar nasab M, Rohani zadeh S, et al . A study on Risk Factors of WSD Outbreak in Choubdeh – Abadadan Shrimp Farming Site in 2010. irje 2012; 8 (1) :45-53
بکایی سعید، سلطانی مهدی، رحیمی فروشانی عباس، باهنر علیرضا، افشار نسب محمد، روحانی زاده سیامک، و همکاران.. بررسی عوامل خطر بیماری ویروسی لکه سفید در مزارع پرورش میگو در چوئبده آبادان در سال 1389. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1391; 8 (1) :45-53

1- دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه بهداشت و بیماری‌های آبزیان، موسسه تحقیقات شیلات ایران
4- (تکثیر و پرورش آبزیان)، اداره کل دامپزشکی استان خوزستان
5- دفتر بهداشت و بیماری‌های آبزیان، سازمان دامپزشکی کشور
6- دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ، dsaadati@ut.ac.ir

مقدمه و اهداف: بیماری لکه سفید از جمله بیماری‌های ویروسی است که باعث تلفات شدید در استخرهای پرورش میگو می‌شود. علیرغم اقدامات گسترده صورت گرفته جهت کنترل آن، این بیماری هنوز اصلی ترین مشکل بهداشتی مزارع پرورش میگو در ایران می‌باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین سهم عوامل خطر بیماری لکه سفید در میگوهای پرورشی در استان خوزستان است.
روش کار: در یک مطالعه مقطعی 223 استخر در منطقه چوئبده آبادان از خرداد تا مهر ماه سال 1389 بررسی گردید. اطلاعات مربوط به 17 متغیری که تصور می‌شد با وقوع بیماری لکه سفید ارتباط دارند از صاحبان استخرها، اداره شیلات و اداره دامپزشکی اخذ گردید. وقوع بیماری لکه سفید بر مبنای علائم بالینی و نتایج آزمایش PCR تعیین گردید. از آنالیز رگرسیون چند متغیره و آزمون مربع کای برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شد.
نتایج: در استخرهای تحت مطالعه، مدیریت ضعیف مبارزه با پرندگان(72/3(OR =، تحصیلات کم سر کارگر (29/3 (OR= و فیلتراسیون ضعیف آب ورودی (43/3 (OR= شانس رخداد بیماری را به طور معنی‌داری افزایش می‌داد و تغییرات کم شوری آب استخرها
(16/0 (OR= شانس وقوع بیماری را کاهش می‌داد.
نتیجه‌گیری: در تحقیق اخیر مهم‌ترین عوامل موثر بر وقوع بیماری لکه سفید در سایت پرورش میگوی استان خوزستان مشخص شد و سهم هر یک از عوامل خطر تعیین گردید. یافته‌های این مطالعه به توسعه صنعت پرورش میگو در ایران، به ویژه در استان خوزستان کمک می‌کند.

Normal 0

دریافت: 1390/2/31 | پذیرش: 1390/6/5 | انتشار: 1392/6/26