دوره 8، شماره 3 - ( 9-1391 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahdavi N, Movahedi M, Khosravi A, Mehrabi Y, Karami M. Validity of Vital Horoscope Reports for Maternal and the Under-Five Mortalityin Rural Areas of Iran, 2007. irje 2012; 8 (3) :1-11
مهدوی نادر، موحدی محمد، خسروی اردشیر، محرابی یداله، کرمی منوچهر. بررسی اعتبار داده‌های علل مرگ کودکان زیر پنج سال و مادران باردار در گزارش‌های زیج حیاتی مناطق روستایی کشور . مجله اپیدمیولوژی ایران. 1391; 8 (3) :1-11

1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، movahedi.moh@gmail.com
3- استادیار مرکز مدیریت شبکه معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
4- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان

مقدمه و اهداف: با توجه به اهمیت داده‌های مرگ برنامه‌ریزی‌ها و ارائه عادلانه خدمات سلامت، بررسی کیفیت داده‌های مرگ یک ضرورت است. این مطالعه با هدف مقایسه میزان کامل بودن و صحت گزارش مرگ کودکان زیر پنج سال و مادران زیج حیاتی با دیگر منابع انجام شد.

روش کار: گزارش‌های مرگ کودکان زیر پنج سال و مادران زیج حیاتی 30 شهرستان با گزارش‌های مرگ منابع اطلاعاتی دیگر، شامل بازبینی زیج حیاتی، نظام ثبت مرگ و نظام مراقبت مرگ مادر، مقایسه شد. میزان کامل بودن، با استفاده از روش صید و بازصید و صحت گزارش، از طریق محاسبه اعتبار گزارش علل مرگ بررسی گردید.

نتایج: میزان کامل بودن گزارش مرگ کودکان زیر پنج سال 1/68 درصد محاسبه شد. حساسیت این منبع برای مرگ کودکان با علت عفونت‌های تنفسی (1/72 - 9/22CI: 95%)06/47%، اسهال و استفراغ (6/95 - 2/22CI: 95%) 6/66%، حوادث، مسمومیت و سوختگی‌ها (2/89 - 3/64CI: 95%) 7/78%، تخمین زده شد. نسبت طبقه‌بندی نادرست منبع بازبینی زیج حیاتی برای علل مرگ مادران 5/12درصد محاسبه گردید.

نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که اطلاعات زیج حیاتی برای محاسبه میزان‌ها به تصحیح برای کم‌شماری نیاز دارد. مقایسه علل مرگ کودکان گزارش‌شده در زیج حیاتی با نظام ثبت مرگ نشان داد که علت‌های مرگ گزارش ‌شده در زیج حیاتی ممکن است اعتبار کافی نداشته باشد.

دریافت: 1389/12/23 | پذیرش: 1391/3/6 | انتشار: 1392/5/27