دوره 8، شماره 3 - ( 9-1391 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 38-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karami M, Khosravi Shadmani F, Najafi F. Estimating the Contribution of Diabetes on the Attributable Burden of Cardiovascular Diseases in Kermanshah, West of Iran. irje 2012; 8 (3) :33-38
کرمی منوچهر، خسروی شادمانی فاطمه، نجفی فرید. برآورد سهم دیابت بر بار بیماری‌های قلبی و عروقی در استان کرمانشاه. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1391; 8 (3) :33-38

1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- گروه اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
3- مرکز تحقیقات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ، farid_n32@yahoo.com

مقدمه و اهداف: باتوجه به تمایل سیاست‌گذاران نظام سلامت به آگاهی از تأثیر کاهش شیوع یک عامل خطر بر تغییر بار بیماری، مطالعۀ حاضر با هدف تعیین آثارکاهش شیوع دیابت بر بار قابل انتساب به بیماری‌های قلبی و عروقی در استان کرمانشاه انجام شد.

روش کار: به منظور محاسبۀ سهم تأثیر بالقوه و درصد بار قابل انتساب بیماری‌های قلبی و عروقی از روش ارزیابی خطر مقایسه‌ای سازمان جهانی بهداشت استفاده شد. داده‌های شیوع دیابت برای استان کرمانشاه از سومین دورۀبررسی کشوری نظام مراقبت عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر در سال 1386 استخراج گردید. شاخص اندازۀ اثر دیابت بر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی، یعنی نسبت مخاطرۀ تطبیق یافته برای متغیرهای مخدوش‌گر نیز، برگرفته از یک مطالعۀکشوری است.

نتایج: سهم بیماری دیابت در کاهش بار قابل انتساب به بیماری‌های قلبی و عروقی در زنان، در صورتی که شیوع را به صفر برسانیم، برابر با 2/11درصد، و در حالتی که شیوع را به 4 درصد برسانیم، برابر با 7/5 درصد است. همچنین، بار قابل اجتناب در مردان، در صورتی که شیوع را به صفر برسانیم، برابر با 6/5 درصد و در حالتی که شیوع را به 3 درصد برسانیم، برابر با 9/2 درصد است.

نتیجه‌گیری: برای تصمیم‌گیری بهتر سیاست‌گذاران نظام سلامت پیشنهاد می‌شود که گزارش بار قابل اجتناب بر اساس مطالعه‌های به روز شده‌ محاسبۀ بار بیماری و به صورت تعداد سال‌های از دست رفتۀ تعدیل شده با ناتوانی انجام گیرد.

دریافت: 1390/7/27 | پذیرش: 1390/12/6 | انتشار: 1392/5/27