دوره 8، شماره 3 - ( 9-1391 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 72-66 | برگشت به فهرست نسخه ها

Koohestani H, Baghcheghi N. The Prevalence of Depression among Caregivers of Stroke Survivors and Related Factors in Arak. irje 2012; 8 (3) :66-72
کوهستانی حمیدرضا، باغچقی نیره. بررسی شیوع افسردگی در مراقبت‌کنندگان از بیماران مبتلا به سکته مغزی، حین و بعد از ترخیص و عوامل مرتبط با آن، در شهر اراک . مجله اپیدمیولوژی ایران. 1391; 8 (3) :66-72

1- دانشکده پرستاری ساوه، دانشگاه علوم پزشکی اراک ، kohestanihamid@Arakmu.ac.ir
2- دانشکده پرستاری ساوه، دانشگاه علوم پزشکی اراک
 مقدمه و اهداف: به‌رغم انجام‌شدن پژوهش‌های فراوان و مختلف درباره افسردگی در بیماران مبتلا به سکته مغزی، به مقوله افسردگی در مراقبت‌کنندگان از این بیماران بسیار کم توجه شده است. هدف از این تحقیق، تعیین شیوع افسردگی در مراقبت‌کنندگان از سالمندان مبتلا به سکته مغزی، حین و بعد از ترخیص و عوامل مرتبط با آن است.
 روش کار: این پژوهش یک مطالعه مقطعی تحلیلی است.140مراقبت کننده از بیمار مبتلا به سکته مغزی بستری در بیمارستان ولیعصر اراک بررسی شدند. با مراقبت کنندگان در 3 مرحله زمان ترخیص، 1 ماه و 3 ماه پس از ترخیص مصاحبه شد. افسردگی با پرسش‌نامه افسردگی بک و میزان وابستگی بیماران مبتلا به سکته مغزی، با استفاده از ایندکس بارتل سنجیده شد.
 نتایج : بیشتر مراقبت‌کنندگان، همسر بیمار بودند (71/70 % 95n=:) و میانگین سنی آنان 2/11±1/57 سال بود. به‌طور کلی، در طول دوره ارزیابی 57/33 % تا 16/42% از مراقبت‌کنندگان به افسردگی مبتلا بودند. میانگین امتیاز افسردگی آنان در طول دوره ارزیابی به‌شکلی معنی‌دار افزایش یافت (05/0> P). افسردگی مراقبت‌کنندگان با میزان وابستگی بیماران و همچنین، سن بیماران ارتباط داشت (05/0> P).
نتیجه‌گیری: علائم افسردگی در میان مراقبت‌کنندگان از بیماران مبتلا به سکته مغزی شایع است. این یافته بیان‌گر این است که ارزیابی نیازهای روانی مراقبت‌کنندگان از بیماران مبتلا به سکته مغزی باید به‌عنوان یک جزء ضروری از برنامه بازتوانی بیماران سکته مغزی در نظر گرفته شود.
واژه‌های کلیدی: مراقبت‌کننده، افسردگی، سکته مغزی
دریافت: 1390/6/27 | پذیرش: 1390/12/6 | انتشار: 1392/7/7