دوره 9، شماره 1 - ( 2-1392 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 40-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khazaei S, Kousehlou Z, Karami M, Zahiri A, Bathaei J. Time to Sputum Conversion among Patients with Smear-Positive Pulmonary Tuberculosis and its Determinants: A Retrospective Cohort Study in Hamadan Province, Iran. irje 2013; 9 (1) :32-40
خزایی سلمان، کوسه‌لو زهرا، کرمی منوچهر، ظهیری علی، بطحایی جلال. عوامل تعیین‌کننده دوره زمانی منفی‌شدن اسمیر خلط بیماران سل ریوی در استان همدان: یک مطالعه همگروهی تاریخی. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1392; 9 (1) :32-40

1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان ، ma.karami@umsha.ac.ir
3- معاونت امور بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان
مقدمه و اهداف:بیماری سل یکی از مهم‌ترین علت‌های مرگ ناشی از بیماری‌های عفونی تک‌عاملی است که دارای رتبه دهم در بار جهانی بیماری‎ها است. با وجود دسترسی به درمان مؤثر برای بیماری سل ریوی، زمان منفی‌شدن اسمیر خلط بیماران مبتلا تحت تأثیر عوامل مختلف، مطابق انتظار نیست. این مطالعه با هدف تعیین دوره زمانی منفی‌شدن اسمیر خلط بیماران و عوامل مؤثر بر آن انجام شده‌است.
روش‌کار: در این مطالعه هم‌گروهی تاریخی، تمامی بیماران مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت در استان همدان طی سال‌های 1385 تا 1390، وارد مطالعه شدند. داده‌های مربوط به مشخصات جمعیت‌شناختی، بالینی و درمانی بیماران، از جمله زمان منفی‌شدن اسمیر خلط بیماران، از نرم‌افزار مخصوص ثبت بیماران مسلول استخراج شد. دوره زمانی منفی‌شدن اسمیر خلط بیماران با استفاده از منحنی بقای کاپلان‌مایر، ترسیم و عوامل مؤثر بر آن با استفاده از مدل مخاطره متناسب کاکس، تعیین گردید.
نتایج: از مجموع 440 بیمار مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت، 51% (221 بیمار) مرد و 49% (219 بیمار) زن بودند. محل سکونت 57 % (251 بیمار) شهر و بقیه روستا بود. میانه مدت زمان منفی‌شدن اسمیر خلط در بیماران، 3 ماه بود. در پایان ماه دوم درمان، اسمیر خلط69% بیماران منفی شد و این میزان در پایان ماه سوم درمان، به 88% رسید.
نتیجه‌گیری: یافته‌های این مطالعه درباره زمان منفی‌شدن اسمیر خلط بیماران در پایان ماه دوم درمان، بیان‌گر دست نیافتن به میزان مورد انتظار درمان بیماران مسلول در جامعه مورد مطالعه است.
واژه‌های کلیدی: سل ریوی، منفی شدن اسمیر خلط، سل، همدان
دریافت: 1391/4/7 | پذیرش: 1391/10/2 | انتشار: 1392/5/26