دوره 9، شماره 3 - ( 11-1392 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eshrati B, Emroozi R, Mousavi E, Azimi M, Esmaeeli A, Bakhtiari H, et al . Assessment of Inequity for Childhood Health Care Package Provision in Family Medicine Program According to the Distance to the Center of the District and Province. irje 2014; 9 (3) :1-8
عشرتی بابک، امروزی ربابه، موسوی عشرت سادات، عظیمی مهین سادات، اسماعیلی عباس، بختیاری حسین، و همکاران.. بررسی نابرابری در شاخص‌های ارائه بسته خدمتی برنامه مراقبت کودکان از سوی پزشکان خانواده، بر اساس فاصله خانه بهداشت تا مرکز شهرستان‌ها و استان مرکزی. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1392; 9 (3) :1-8

1- دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اراک ، .ir eshratib@sina.tums.ac
2- کارشنانس بهداشت خانواده، مرکز بهداشت استان مرکزی
3- پزشک عمومی، مدیر گروه بهداشت خانواده مرکز بهداشت استان مرکزی
4- پزشک عمومی، معاون فنی و اجرایی مرکز بهداشت استان مرکزی
5- دانشیار دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله، متخصص داخلی، فوق تخصص غدد درون‌ریز، رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اراک
مقدمه و اهداف: هدف این مطالعه تعیین شاخص نابرابری ارائه خدمات مراقبت کودک در مناطق روستایی استان مرکزی، با توجه به فاصله خانه‌های بهداشت از مرکز شهرستان و استان است.
روش کار: شاخص‌های مورد نظر با استفاده از فهرست کنترل نظارت‌های گروهی انجام‌شده از سوی کارشناسان بهداشت خانواده ستاد مراکز بهداشت شهرستان‌های استان مرکزی، به‌صورت تصادفی، از خانه‌های بهداشت در هر یک از 10 شهرستان استان مرکزی در سال 1389 جمع‌آوری و امتیازدهی شده‌است. این شاخص ها شامل پایش پزشک از برنامه مراقبت‌های کودکان، مشارکت پزشک مرکز در اجرای راهبرد مانا طبق راهنمای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، داشتن اطلاعات مناسب پزشک از محتوای کتابچه‌ها و روند کلی مراقبت‌ها درنظام مراقبت مرگ 59-1 ماهه بوده‌ است. فاصله خانه بهداشت نیز بر اساس فاصله آن تا مرکز شهرستان و مرکز استان اندازه‌گیری‌ شده‌است. برای تعیین نابرابری در شاخص‌های مورد نظر، از محاسبه شاخص غلظت (Concentration Index) و حدود اطمینان 95% استفاده شد.
نتایج: 46 خانه بهداشت به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. همه شاخص‌های غلظت محاسبه‌شده برای متغیرهای مورد مطالعه، کمتر از 1/0 بود که اختلاف آن‌ها با صفر معنی‌دار نبود (05/0P>). با توجه به داده‌های مطالعه حاضر، در ارائه خدمات مراقبت کودک بیمار و سالم در سطح خانه‌های بهداشت استان مرکزی، با توجه به فاصله خانه بهداشت از مرکز شهرستان و استان، تفاوتی وجود ندارد.
نتیجه گیری: برای رسیدن به نگاهی جامعتر به مقوله عدالت در ارائه خدمات سلامت در شهر و روستا، بهتر است مطالعه حاضر برای ارزیابی دیگرخدمات ارائه‌شده در خانه‌های بهداشت استان مرکزی نیز انجام شود.
دریافت: 1391/3/29 | پذیرش: 1391/12/5 | انتشار: 1392/11/29