دوره 9، شماره 3 - ( 11-1392 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 23-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khorshidi A, Sayehmiri K, Babanejad M. Seasonality of Suicide Occurrence in Ilam. irje 2014; 9 (3) :17-23
خورشیدی علی، سایه میری کوروش، بابانژاد مهران. تحلیل روند فصلی خودکشی در استان ایلام، طی سال‌های 88- 1380 . مجله اپیدمیولوژی ایران. 1392; 9 (3) :17-23

1- مربی، گروه اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، عضو مرکز تحقیقات پیشگیری از آسیب‌های روانی اجتماعی، ایلام
2- دکتری تخصصی آمارزیستی، استادیار گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، عضو مرکز تحقیقات پیشگیری از آسیب های روانی اجتماعی، ایران ، kourosh_sayehmiri@yahoo.com
3- دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی عضوکمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایلام
مقدمه و اهداف: خودکشی از مهم‌ترین علل مرگ در بزرگسالان است و عوامل مختلف اقتصادی - اجتماعی، ژنتیکی، سایکودینامیکی و محیطی در بروز آن نقش دارد. این مطالعه با هدف بررسی روند خودکشی برحسب فصل و ماه در استان ایلام انجام شد.
روش کار: مطالعه از نوع مقطعی بود و بر مبنای داده‌های حاصل از نظام جاری ثبت موارد خودکشی و ثبت مرگ استان ایلام طی سال‌های 1380 تا 1388 انجام شد. برای تعیین رابطه بین خودکشی با فصل و ماه از آزمون کای دوو جهت تعیین رابطه بین موفقیت درخودکشی و فصل از رگرسیون لجستیک استفاده گردید.
نتایج: تعداد 3843 مورد خودکشی ثبت شده در طول 8 سال مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین فراوانی خودکشیبر حسب ماه در شهریور ماه (26 درصد) و کمترین در فروردین ماه (7/5 درصد) بود. فراوانی خودکشی در فصل تابستان بالاترین و در زمستان کمترین مقدار را دارا بود. تفاوت های موجود در فصول و نیز در ماه‌های مختلف سال معنی دار بود (001/0>P). خطر مرگ برای خودکشی(موفقیت در خودکشی)، در زمستان و بهمن ماه به ترتیب در مقایسه با سایر فصول و ماه‌های سال بیشتر بود (001/0>P). نتیجه‌گیری: این مطالعه وجود تفاوت معنی دار در وقوع موارد خودکشی (موفق و ناموفق) و نیز خطر مرگ ناشی از آن را در فصول و ماه های مختلف سال نشان داد. عدم توزیع یکنواخت خودکشی در فصول مختلف ممکن است بیانگر تاثیر عوامل روانی،اجتماعی و زیست محیطی مرتبط با فصل در بروز خودکشی باشد.بررسی هرچه بیشتر عوامل فصلی مرتبط با خودکشی می تواند نقش مهمی در کنترل و پیشگیری از آن داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: خودکشی، روند فصلی، ایلام
دریافت: 1391/3/3 | پذیرش: 1391/12/5 | انتشار: 1392/11/29