دوره 10، شماره 3 - ( دور10، شماره 3 1393 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 91-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

Banayejeddi M, Navadeh S, Fotouhi A, Yazdani K. A Review on Indirect Answering Techniques to Sensitive Binomial Questions . irje 2014; 10 (3) :83-91
بنای جدی مرتضی، نواده سودابه، فتوحی اکبر، یزدانی کامران. مروری بر تکنیک‌های غیر مستقیم پاسخ‌گویی به سؤال‌های حساس دو حالتی . مجله اپیدمیولوژی ایران. 1393; 10 (3) :83-91

1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، kyazdani@tums.ac.ir

پرسش‌های حساس در مورد برخی از رفتارهای افراد، اغلب در مطالعه‌های علوم انسانی، اجتماعی و پزشکی مطرح می‌‌شود. به دست آوردن پاسخ‌های معتبر از این گونه سؤال‌‌ها، از اصلی‌ترین چالش‌های مطرح در این گونه مطالعه‌ها می‌باشد. مهم‌ترین عوامل تهدید کننده اعتبار چنین مطالعه‌هایی تورش‌های پاسخ‌دهی نادرست و عدم پاسخ‌دهی است، که معمولاً به خاطر ترس از افشا شدن اطلاعات شخصی رخ می‌دهد. بدین منظور، پژوهشگران به دنبال راه‌کارهایی غیر از پرسش مستقیم هستند تا با کاهش این نوع تورش‌ها، موجب افزایش اعتبار نتایج حاصل از مطالعه‌ها شوند.

در این مقاله مروری، در خصوص مدل‌های وارنر، طرح سؤال نامرتبط، پاسخ‌دهی اجباری، مورس و منگات از تکنیک‌ پاسخ‌دهی تصادفی شده و در مورد مدل‌های مثلثی (تری انگولار) و متقاطع (کراس وایز) از تکنیک‌ پاسخ‌دهی غیر تصادفی شده، که همگی برای پاسخ‌گویی به سؤال‌های حساس دو حالتی به کار می‌روند، بحث می‌شود.

دریافت: 1393/12/7 | پذیرش: 1393/12/7 | انتشار: 1393/12/7