دوره 7، شماره 2 - ( 6-1390 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 66-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saeidinejat S, Movaffagh J, Setayesh Y, Esmaeil H. Pattern of Benzodiazepine use in Outpatients in  Mashad, Iran. irje 2011; 7 (2) :60-66
سعیدی نجات شهین، موفق جبرائیل، ستایش یوسف، اسماعیلی حبیب اله. مطالعه الگوی مصرف داروهای بنزودیازپین درشهر مشهد در سال 1386. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1390; 7 (2) :60-66

مقدمه و اهداف: بنزودیازپین‌ها پر فروش ترین داروها در جهان می‌باشند. ایجاد وابستگی و تحمل دارویی در مصرف طولانی مدت، مصرف آن‌ها را محدود نموده است. در این مطالعه ما بدنبال کشف الگوی مصرف بنزودیازپین‌ها در بیماران سرپایی در مشهد، ایران هستیم.
روش کار:
این مطالعه بررسی مقطعی الگوی مصرف بنزودیازپین‌ها در شهر مشهد بوده است. تعداد 400 فرد مراجعه کننده جهت این داروها از بین مراجعین به 20 داروخانه بصورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه برای آن‌ها تکمیل شد.
نتایج: در بین 400 نفر (5/55%) زن بامیانگین سنی 13/1+40 و (83%) تحصیلات غیر دانشگاهی بودند. 5/24 % مواد دخانی با میانگین 0.59+4.45 تعداد نخ سیگاردر روز مصرف می کردند. میانگین مصرف دارو بر حسب دیازپام 05/0 + 37/0. میلیگرم در روز بود. از نظر نحوه تهیه دارو (45%) با نسخه تهیه می‌کردند. بین جنسیت مصرف کنندگان بنزودیازپین با نوع بیماری، علت مصرف، میزان و رشته تحصیلی، نحوه تجویز، نوع و نحوه مصرف و عوارض دارویی ارتباط معنی داری مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به علل مصرف دارو بهتر است، این داروها فقط در نسخ و برای موارد محدود مانند بی‌خوابی، اضطراب، سم زدایی تجویز شود و حتماً مدت و میزان مصرف کاملا قید گردد. اطلاع رسانی همگانی به مردم و اختصاصی به پزشکان و داروسازان نیز در کاهش موارد تحمل و وابستگی دارویی مؤثر است. در تجویز و توزیع دارو عواملی مانند اعتیاد و مصرف دخانیات، تحصیلات، شغل را باید مد نظر داشت.
واژه‌های کلیدی: الگوی مصرف، بنزودیازپین ها، مشهد
دریافت: 1389/2/9 | پذیرش: 1389/12/7 | انتشار: 1392/6/26