دوره 11، شماره 1 - ( دوره 11، شماره 1 1394 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 30-20 | برگشت به فهرست نسخه ها

Faghihi F, Jafari N, Akbari Sari A, Nedjat S, Maleki F, Hosainzadehmilany M. The Leading Causes of YLL (Years of Life Lost) in the Province of Ghazvin and Comparison with Other Countries, Iran . irje 2015; 11 (1) :20-30
فقیهی فرشته، جعفری ناهید، اکبری ساری علی، نجات سحرناز، مالکی فاطمه، حسین زاده میلانی مریم. مهمترین عوامل سال‌های از دست رفته عمر به‌علت مرگ زود رس (YLL) در استان قزوین در سال‌های 87-1383. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1394; 11 (1) :20-30

1- کارشناش ارشد پرستاری و ام پی اچ اصلاح نظام سلامت، معاونت بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
2- متخصص پزشکی اجتماعی، استادیار معاونت بهداشت، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، ایران
3- پزشک عمومی و دکتری سیاستگذاری و مدیریت سلامت، استادیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، akbarisari@tums.ac.ir
4- دانشیار اپیدمیولو‍ژی، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت و مرکز بهره برداری از دانش سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- کارشناش ارشد آموزش پزشکی، معاونت بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی d
6- کارشناس مسؤول آمار معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین

مقدمه و اهداف: برای اتخاذ سیاست‌ها و راهبردهای مناسب برای تأمین، حفظ و ارتقای سلامت باید اطلاعات و شاخص‌های دقیقی وجود داشته باشد. در این بررسی سعی شده سال‌های از دست رفته عمر به علت مرگ زود هنگام که یکی از شاخص‌های اولویت‌بندی مشکلات سلامت محسوب می‌گردد، محاسبه و با اطلاعات سایر کشورها مقایسه گردد.

روش کار: این مطالعه یک مطالعه‌ی پیمایشی مقطعی است و از طریق آنالیز ثانویه داده‌های مرگ‌ومیر استان قزوین انجام شده و با استفاده از روش استاندارد سازمان جهانی بهداشت، تعداد سال‌های از دست رفته عمر بر اساس سبب‌های مرگ محاسبه شده است.

نتایج: مهم‌ترین عوامل از دست رفتن عمر در دوره‌ی نوزادی بیماری‌های دوران حول تولد و ناهنجاری‌های مادرزادی و کروموزومی، در گروه سنی 59-1 ماهه، حوادث غیر عمدی و ناهنجاری‌های مادرزادی و کروموزومی است، در گروه سنی 14-5  ساله حوادث غیرعمدی، در گروه سنی 49-15 ساله حوادث غیرعمدی و بیماری‌های قلبی-عروقی است. علت اصلی مرگ در گروه سنی 64-50 ساله مربوط به بیماری‌های قلبی- عروقی، سرطان‌ها، تومورها و حوادث غیرعمدی است.

نتیجه‏گیری: علت‌های شایع سال‌های از دست رفته عمر ناشی از حوادث غیرعمدی، بیماری‌های قلبی- عروقی، بیماری‌های دوران حول تولد، و سرطان‌ها می‌باشند که با تدابیر و انجام مداخله‌های صحیح، عادت‌های غذایی، کنترل عوامل خطر مانند سیگار و چاقی و تنش‌ها، قابل پیش‌گیری هستند و می‌توان امیدوار بود که با برنامه‌ریزی صحیح، بتوان از رخداد بسیاری از مرگ‌های زودرس جلوگیری نمود.

دریافت: 1394/5/25 | پذیرش: 1394/5/25 | انتشار: 1394/5/25