دوره 11، شماره 2 - ( دوره 11، شماره 2 1394 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 108-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Motevalian A, Sahebi R, Rahimi Movaghar A, Yunesian M. Age, Period, and Cohort Effects on Alcohol and Drug use Among Students of Tehran University of Medical Sciences from 2006 to 2009. irje 2015; 11 (2) :99-108
متولیان سید عباس، صاحبی رویا، رحیمی موقر آفرین، یونسیان مسعود. بررسی روند مصرف الکل و مواد غیر قانونی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سال‌های 88-1385: تحلیل سن، هم‌گروه تولد و دوره‌ی زمانی. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1394; 11 (2) :99-108

1- دانشیار، دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی
2- کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
3- دانشیار روانپزشکی، مرکز ملی مطالعات اعتیاد، پژوهشکده کاهش رفتارهای پرخطر، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، rahimia@tums.ac.ir
4- استاد، دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

مقدمه و اهداف: هدف از انجام این مطالعه، تعیین روند مصرف مواد و الکل در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سال‌های  88-1385 می‌باشد.

روش کار: از ابتدای سال 1385 تا انتهای 1388 هر سال دانشجویان 23-18 ساله دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از پرسشنامه ساختاریافته خودایفا و بدون نام مورد مطالعه قرار گرفتند. روش مورد استفاده برای تحلیل، روش تحلیلی برآورد داخلی
(Intrinsic Estimator) می‌باشد که روشی جدید برای حل مشکل وابستگی خطی بین سن، دوره و هم‌گروه تولد در مدل‌های رگرسیون خطی است.

نتایج: در روش توصیفی، شیوع مصرف الکل در زنان و مردان با افزایش سن افزایش یافته است. شیوع مصرف مواد اعتیادآور غیر قانونی در زنان و مردان در سال 86 نسبت به سال‌های دیگر بالاتر بوده و دارای روند افزایشی است. در روش تحلیلی برآورد داخلی اثر سن، دوره و هم‌گروه تولد در زنان دیده نشد. برای مردان، اثر سن دیده شده در مصرف الکل یک روند افزایشی-کاهشی- افزایشی بود. اثر دوره و هم‌گروه روند کاهشی را نشان می‌داد. در مصرف مواد غیرقانونی، اثر سن روند تدریجی افزایشی داشت. اثر دوره، ابتدا روند افزایشی و سپس یک روند کاهشی را نشان می‌داد. در اثر کوهورت نیز ابتدا روند افزایشی، سپس کاهشی و بعد افزایشی مشاهده شد.

نتیجه گیری: اثر سن، دوره و هم‌گروه برای مصرف مواد و الکل در زنان در روش تحلیلی، دیده نشد. مصرف مواد و الکل در مردان با افزایش سن بالاتر می‌رود. بالا بودن شیوع مصرف مواد، می‌تواند به دلیل در دسترس بودن و ارزان شدن مواد باشد.

دریافت: 1394/9/1 | پذیرش: 1394/9/1 | انتشار: 1394/9/1