دوره 12، شماره 1 - ( دوره 12، شماره 1 1395 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 27-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fallah Mehrabadi M, Bahonar A, Tehrani F, Vasfi Marandi M, Sadrzadeh A, Shabani M. Determinants and Sero-Prevalence of Avian Influenza (H5 and H7 Sub Types) in Industrial and Backyard Poultry of Iran 2014. irje 2016; 12 (1) :19-27
فلاح‌‌مهرآبادی محمد حسین، باهنر علیرضا، طهرانی فرشاد زین العابدین، وصفی مرندی مهدی، صدر زاده اوستا، شعبانی مریم. عوامل موثر و شیوع سرمی آنفلوانزای پرندگان (تحت تیپ‌های H7 و H5) در طیور صنعتی و روستایی کشور در سال 1393: مطالعه مقطعی. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1395; 12 (1) :19-27

1- متخصص PhD اپیدمیولوژی، بخش بیماریهای ویروسی طیور، موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج،
2- استاد اپیدمیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران ، abahonar@ut.ac.ir
3- کارشناس ارشد، دفتر بهداشت و مدیریت بیماری‌های طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم، سازمان دامپزشکی کشور
4- استاد بیماری‌های طیور، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
5- استادیار بیماری‌های طیور، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار
6- کارشناس، دفتر بهداشت و مدیریت بیماری‌های طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم، سازمان دامپزشکی کشور

مقدمه و اهداف: آنفلوانزای پرندگان بیماری حاد، بسیار واگیر، در گونه‌های مختلف پرندگان می‌باشد. نظر به اهمیت شناخت عوامل مؤثر بر رخداد آنفلوانزا، در این پژوهش میزان شیوع تحت تیپ‌های H5 و H7و عوامل مؤثر بر آن در پرندگان صنعتی، روستایی و وحشی مورد بررسی قرار گرفت.

روش کار: این مطالعه مقطعی، از شهریور تا آذرماه سال1393 و با نمونه‌برداری تصادفی بر اساس کد 11 رقمی GIS انجام گرفت. ابتدا آزمایش غربالگری الایزا و سپس بر روی موارد الایزا مثبت، آزمایش ممانعت از هماگلوتیناسیون ) (HI انجام شد، در مجموع از تعداد 1378 واحد و 31547 قطعه پرنده نمونه‌برداری شد.

نتایج: در آزمون HI از 1378 واحد نمونه‌برداری شده، یک واحد (باغ پرندگان) در مورد تحت تیپ H7 و 6 واحد (2 واحد باغ پرندگان، 3 واحد روستایی و یک مزرعه پرورش شترمرغ) برای تحت تیپH5  مثبت بود. تمام نمونه‌های سواب اخذ شده منفی بودند. از بین متغیرهای مورد بررسی، در مورد تحت تیپ H5، وجود دریاچه تا شعاع 3 کیلومتری با نسبت شانس 20/12 (فاصله اطمینان 95 درصد: 09/68-19/2) و وجود بازارچه فروش پرندگان زنده تا شعاع 3 کیلومتری با نسبت شانس 73/11 (فاصله اطمینان 95 درصد:42/104-32/1) به عنوان عوامل خطر این تحت تیپ مشخص شدند.

نتیجه‏گیری: با توجه به نقش پرندگان مهاجر آبزی در انتقال این بیماری و احتمال گردش این ویروس در کشور توصیه می‌شود نمونه‌برداری از این پرندگان برای شناسایی زودهنگام عفونت احتمالی و جلوگیری از گسترش آن‌ها به طیور بومی و صنعتی کشور انجام شود.

دریافت: 1395/4/1 | پذیرش: 1395/4/1 | انتشار: 1395/4/1