دوره 12، شماره 1 - ( دوره 12، شماره 1 1395 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 34-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aflatoonian M, Sharifi I, Shirzadi M, Aflatoonian B. The Effect of Active Case Detection and Early Treatment on the Incidence Rate of Anthroponotic Cutaneous Leishmaniasis in Kerman Province, Iran. irje 2016; 12 (1) :28-34
افلاطونیان محمد رضا، شریفی ایرج، شیرزادی محمد رضا، افلاطونیان بهناز. بررسی تأثیر بیماریابی فعال و درمان سریع بر میزان بروز لیشمانیوز پوستی آنتروپونوتیک در استان کرمان . مجله اپیدمیولوژی ایران. 1395; 12 (1) :28-34

1- مربی، عضو مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی وگرمسیری، کمیته‌ی تحقیقات زئونوزها و کمیته تحقیقاتHSR ، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
2- استادممتاز انگل‌شناسی، مرکز تحقیقات لیشمانیوز دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، .sharifi@yahoo.com
3- استادیار، رئیس اداره زئونوزهای مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
4- پژوهشگر، مرکز تحقیقات علوم اعصاب و کمیته‌ی تحقیقات HSR، دانشگاه علوم پزشکی کرمان

مقدمه و اهداف: از آن‌جایی که مخزن و میزبان لیشمانیوز پوستی نوع شهری انسان است، بنابراین، تشخیص سریع و درمان مناسب دارویی، اقدامی اساسی برای کنترل بیماری می‌باشد. این مطالعه با هدف تأثیر بیماریابی فعال و درمان به موقع در کنترل لیشمانیوز پوستی نوع شهری در شهرستان بم انجام شد.

روش کار: این مطالعه نوعی کوهورت گذشته‌نگر با مداخله طبیعی است که در مرکز اختصاصی درمان لیشمانیوز پوستی از سال 86 طی مداخله‌ای با برنامه بیماریابی فعال و ارجاع افراد مظنون در شهر بم ، اجرا شد. برای مقایسه مرکز مشابهی در شهر کرمان که به صورت غیرفعال مدیریت می‌شد؛ به عنوان شاهد انتخاب گردید. داده‌های ثبت شده بیماران مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. سطح معنی‌داری P≤0.05 در نظر گرفته شد.

نتایج: میزان بروز بیماری طی سال‌های 86-1382 به طور مستمر تا 3 درصد افزایش نشان داد. پس از مداخله، موارد بیماری به تدریج تا کم‌تر از 1 درصد کاهش یافت، در حالی‌که در منطقه شاهد موارد بیماری هم‌چنان رو به افزایش بود. میزان بهبودی و شکست در درمان تفاوت معنی‌داری را در قبل و پس از مداخله و هم‌چنین با مرکز شاهد نشان نداد. میزان اثربخشی این مداخله در حدود 85 درصد محاسبه گردید.

نتیجه‏گیری: بیماریابی فعال و درمان به هنگام لیشمانیوز پوستی نوع شهری روشی مؤثر در کنترل بیماری بویژه در هنگام طغیان می باشد. تجربیات زلزله بممی‌تواند الگوی مناسبی برای مناطق اندمیک لیشمانیوز پوستی نوع شهری در سطح ملی و جهانی باشد.

دریافت: 1395/4/1 | پذیرش: 1395/4/1 | انتشار: 1395/4/1