دوره 12، شماره 3 - ( دوره 12 شماره 3 1395 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 20-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

Cheraghi Z, Nejat S, Haghjoo L, Salehi F. What Do Iranian People Have in Mind When Assessing Their Quality of Life? A Qualitative Study. irje 2016; 12 (3) :10-20
چراغی زهرا، نجات سحر ناز، حقجو لیلا، صالحی فاطمه. مردم ایران هنگام ارزیابی کیفیت زندگی خود چه عواملی را در نظر دارند؟ یک مطالعه کیفی. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1395; 12 (3) :10-20

1- کارشناسی ارشد، دانشجوی دکتری تخصصی اپیدمیولوژی، دپارتمان اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دکتری تخصصی، دپارتمان اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت، مرکز بهره برداری از نتایج پژوهش، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، nejatsan@tums.ac.ir
3- پزشک، مرکز تحقیق و توسعه سیاستهای دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، دپارتمان اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران

مقدمه و اهداف: سؤال اصلی که مطرح است این است که افراد چگونه وضعیت کیفیت زندگی خود را ارزیابی می‌کنند و از دیدگاه آنان چه عواملی روی کیفیت زندگی‌شان بیشترین تأثیر را دارد؟ در صورتی‌که جواب این سؤالات را بدانیم می‌توانیم تحلیل بهتری از یافته‌های کیفیت زندگی داشته باشیم.

روش کار: در این مطالعه کیفی که از نوع آنالیز محتوا بود، از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. نمونه‌گیری به‌صورت حداکثر تنوع فرصت‌طلبانه ازنظر جنس، سن، تحصیلات، قومیت و وضعیت اقتصادی انجام شد. ابتدا از افراد خواسته شد به‌ صورت بلند فکرکردن به سؤال کیفیت زندگی کلی پاسخ دهند سپس از آنان پرسیده شد که زمانی که پاسخ را انتخاب می‌کردند چه عواملی در تصمیم آنان در مورد وضعیت کیفیت زندگی‌شان بیشتر مؤثر بود. در نهایت به‌صورت استقرایی آنالیز کیفی را انجام و مدل ذهنی شرکت‌کنندگان، استخراج گردید.

نتایج: در مجموع این مطالعه کیفی 32 تم و پنج طبقه اصلی استخراج شد. طبقات شامل عوامل جسمانی، روان‌شناختی، اقتصادی- اجتماعی، مسائل خانوادگی و محیطی بودند. از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر کیفیت زندگی سلامت جسمانی خود و اطرافیان، رضایتمندی و انتظارات، مهارت زندگی، مشکلات مالی، آلودگی محیطی، اوقات فراغت و تفریحات، محیط خانواده، روابط فامیلی و نقش همسر در کیفیت زندگی بود.

نتیجه‏گیری: علاوه بر وضعیت سلامتی عوامل خانوادگی مانند محیط خانواده و مشکلات مالی بر ارزیابی مردم جامعه ایران از کیفیت زندگی‌شان مؤثر است. همین‌طور شرکت‌کنندگان این مطالعه بر این باور بودند که سلامت محیط جزء اصلی کیفیت زندگی آنان است.

واژه‌های کلیدی: کیفیت زندگی، آنالیز محتوا، ایران
دریافت: 1395/7/5 | پذیرش: 1395/7/5 | انتشار: 1395/7/5