دوره 12، شماره 4 - ( دوره 12، شماره 4 1395 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghamohammadi S, Kazemi E, Khosravi A, Kazemeini H. The Trend of Ten Leading Causes of Death in the Islamic Republic of Iran, 2006- 2011. irje 2017; 12 (4) :1-11
آقا محمدی سعیده، کاظمی الهه، خسروی اردشیر، کاظمینی حسین. روند 10 علت نخست مرگ در جمهوری اسلامی ایران طی سال‌های 90-1385. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1395; 12 (4) :1-11

1- دانشجوی دکتری مدیریت خدمات بهداشتی- درمانی، کارشناس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
2- دانشجوی دکتری آمار زیستی، کارشناس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
3- دکتری سلامت جمعیت، استادیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و مرکز تحقیقات سالمندان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران ، Khosravi-a@health.gov.ir
4- متخصص پزشکی اجتماعی، استادیار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران

مقدمه و اهداف: با شناسایی سبب‌های مرگ در جامعه می‌توان برای کاهش عوامل خطر بیماری‌های مختلف مداخله‌هایی مبتنی بر شواهد را طراحی و اجرا نمود. بنابراین هدف از انجام این مطالعه، بررسی روند 10 علت نخست مرگ کشور طی سال‌های 90-1385 بوده است.

روش کار: جمعیت مورد مطالعه در این مطالعه، تمامی مرگ‌های ثبت شده کشور در نظام ثبت مرگ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی سال‌های 90-1385 بوده است. داده‌ها پس از جمع‌آوری از نظر کیفیت، کم‌شماری موارد مرگ، سبب‌های بد تعریف شده و کدهای پوچ منطبق بر چارچوب مطالعه‌ی جهانی بار بیماری‌ها مورد بررسی و اصلاح قرار گرفته و در نهایت بر اساس علت، گروه سنی و جنسی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: در سال 1390 بیماری‌های قلبی- عروقی 12/46 درصد، سرطان‌ها و تومورها 63/13 درصد، حوادث غیر عمدی 55/11 درصد سه گروه کلی سبب‌های مرگ بوده‌اند. 10 علت نخست مرگ در کل جمعیت در این سال به ترتیب: سکته قلبی، سکته مغزی،حوادث مربوط به حمل‌ونقل، بیماری‌های قلبی ناشی از پرفشاری خون، سایر بیماری‌های قلبی- عروقی، دیابت، بیماری‌های مزمن ریه و برونش، سرطان معده، سایر بیماری‌های قلبی و نارسایی کلیه بوده است.

نتیجه‏ گیری: مرگ‌های ناشی از بیماری‌های غیر واگیر سهم زیادی از کل مرگ‌های کشور را به خود اختصاص می‌دهد. با توجه به برنامه‌های طرح تحول سلامت و لزوم اجرای مداخله‌ها، اطلاعات حاصل از ثبت دقیق سبب‌های مرگ برای طراحی بسته‌های خدمات و هم‌چنین برای ارزش‌یابی میزان موفقیت برنامه‌ها و مداخله‌های در حال اجرا از اهمیت بالایی برخوردار است.

واژه‌های کلیدی: روند، علت‌های مرگ، نظام ثبت، ایران
دریافت: 1395/11/11 | پذیرش: 1395/11/11 | انتشار: 1395/11/11