دوره 12، شماره 4 - ( دوره 12، شماره 4 1395 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 35-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salahi Moghaddam A, Heydari Hengami A, Heydari Hengami M. Mapping Afrotropical and Indo-Malayan-Like Subzones of Iran in District Resolution. irje 2017; 12 (4) :28-35
صلاحی مقدم عبدالرضا، حیدری هنگامی آزیتا، حیدری هنگامی مهرگان. نقشه‌سازی مناطق شبه ایندومالاین و آفروتروپیکال ایران در وضوح شهرستان. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1395; 12 (4) :28-35

1- دانشیار، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و تب‌دار، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران ، salahi@hums.ac.ir
2- کارشناس، گروه جغرافیا آموزش و پرورش ناحیه 2 بندرعباس، بندرعباس، ایران
3- کارشناس ارشد،گروه انگل‌شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان بندرعباس، بندرعباس، ایران

مقدمه و اهداف: ایران از نظر جغرافیای جانوری به‌طور کلاسیک در منطقه‌ی پاله‌آرکتیک قرار دارد، اما مناطق جنوبی ایران از نظر جغرافیایی، فون و فلور با سایر مناطق ایران تفاوت‌هایی دارد. امروزه با فراهم شدن تکنولوژی و لزوم مقایسه شیوع بیماری‌ها در مناطق برای ارایه‌ الگوهای اپیدمیولوژیک، لازم دانستیم تا حدود مناطق شبه گرمسیری با دقت بیش‌تری تعیین شود.

روش کار: نقشه رقومی تقسیمات سیاسی ایران به عنوان نقشه پایه مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات هواشناسی شامل دمای متوسط سالانه مناطق و وجود یا عدم وجود پرندگان، خزندگان و جوندگان و ناقلان مهم مناطق و بیماری‌های گرمسیری جمع‌آوری شده و در سامانه اطلاعات جغرافیایی سازماندهی شدند و با استفاده از روش‌های زمین آمار احتمال پراکندگی آن‌ها در کشور محاسبه و در نهایت نقشه‌هایی تجمیع فراوانی‌های یاد شده تهیه و با توجه به احتمالات مختلف تهیه و دو لایه با بهترین حدود با توجه به تعاریف قبلی اپیدمیولوژیک ارایه شد.

یافته‌ها: با توجه به لایه‌ها بین 125-113 شهرستان کشور از 8 استان در مناطق جغرافیای جانوری شبه گرمسیری قرار دارند که 3 شهرستان به‌طور بارزی ویژگی‌هایی شبیه منطقه ایندومالاین دارند. جدول شهرستان‌هایی که در حدود مناطق شبه گرمسیری قرار می‌گیرند، نقشه مناطق فوق ارایه شد و نقشه رقومی مورد نظر برای استفاده کاربران در سایت انجمن اپیدمیولوژیست‌های ایران ارایه می‌شود.

نتیجه‏ گیری: هرچند ایران در منطقه پاله‌آرکتیک قرار دارد، اما حدودی از مناطق شبه گرمسیری در آن دیده می‌شود که تعیین دقیق آن برای ارایه الگوهای بیماری لازم است و این مطالعه نخستین گام‌ها برای تعیین نقشه یاد شده را برداشته است.

دریافت: 1395/11/11 | پذیرش: 1395/11/11 | انتشار: 1395/11/11