دوره 13، شماره 1 - ( دوره 13، شماره 1، بهار 1396 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heydarpour F, Akbari Sari A, Mohebali M, Bokaie S. Economic Burden of Cutaneous and Visceral Lishmaniasis in Iran in 2013. irje 2017; 13 (1) :1-13
حیدرپور فاطمه، اکبری ساری علی، محبعلی مهدی، بکایی سعید. برآورد بار اقتصادی لیشمانیوزهای پوستی و احشایی در ایران در سال 1392. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1396; 13 (1) :1-13

1- استادیار اپیدمیولوژی گروه آمار و اپیدمیولوژی ، دانشکده‌ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
2- دانشیار گروه علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشکده‌ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- استاد گروه انگل‌شناسی و قارچ‌شناسی پزشکی، دانشکده‌ بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- استاد بخش اپیدمیولوژی و بیماری‌های مشترک، دانشکده‌ دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران ، sbokaie@ut.ac.ir

مقدمه و اهداف: لیشمانیوزها طیف وسیعی از نشانه‌های بالینی شامل آسیب‌های پوستی تا عفونت‌های احشایی منجر به مرگ را در برمی‌گیرد. اطلاعات دقیق درباره‌ی بار اقتصادی این بیماری‌ها می‌تواند تصمیم‌گیرندگان سلامت کشور را در برآورد اندازه‌ی مشکل، مزایای اقتصادی به دست آمده به علت پیش‌گیری از این بیماری‌ها و در نتیجه اختصاص منابع و مبارزه با این بیماری یاری دهد. این مطالعه به منظور تعیین بار اقتصادی لیشمانیوزها در جامعه‌های انسانی و حیوانی در ایران در سال 1392 انجام شد.

روش کار: واحد هزینه‌های خدمات از تعرفه‌های دولتی تعریف شده به‌وسیله وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی و نیز مصاحبه با متخصصان و هزینه‌های خدمات با ضرب واحد هزینه محاسبه شده برای یک نفر در کل موارد ابتلا به‌دست آمد. روند بیماری و خدماتی که برای بیماران ارایه می‌شود؛ با استفاده از بررسی متون، پرونده‌ها و مصاحبه با خبرگان به‌دست آمد.

یافته‌ها: بار اقتصادی لیشمانیوزها درسال1392، بیش از 213 میلیارد ریال (حدود 000/700/6 دلار آمریکا) برآورد شد. به ترتیب 39،27، 18 و16 درصد مربوط به هزینه‌های غیر مستقیم، مستقیم پزشکی، مستقیم غیر پزشکی و سگ‌ها بود. به طور متوسط هزینه‌های مستقیم پزشکی لیشمانیوز جلدی و احشایی برای هر نفر به ترتیب (3381186 ریال، 106 دلار آمریکا) و (9392832 ریال ، 295دلار آمریکا) بود.

نتیجه ‏گیری: بار اقتصادی لیشمانیوز در مقایسه با بعضی بیماری‌ها از جمله کیست هیداتید (3/232 میلیون دلار) عدد کوچک‌تری بود. توصیه می‌گردد سیاستمداران بهداشتی ایران محاسبه باراقتصادی سایر بیماری‌ها را مد نظر قرار بدهند.

دریافت: 1396/3/22 | پذیرش: 1396/3/22 | انتشار: 1396/3/22