دوره 13، شماره 1 - ( دوره 13، شماره 1، بهار 1396 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 81-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakiba M, Mansournia M, Soori H. The Bias of Standard Methods in Estimating Causal Effect. irje 2017; 13 (1) :75-81
شکیبا مریم، منصورنیا محمدعلی، سوری حمید. تورش روش‌های آنالیز استاندارد در برآورد اثرات علیتی. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1396; 13 (1) :75-81

1- استادیار اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
2- استادیار اپیدمیولوژی، گروه اپیدمیولوژی و آمار حیاتی ، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- استاد اپیدمیولوژی، گروه اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات ارتقاء ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، hsoori@yahoo.com

روش‌های آنالیز استاندارد در صورت وجود مخدوش‌کننده‌های وابسته به زمان که تحت تأثیر مواجهه قبل از خود قرار دارند برآوردهای اریب از اندازه اثر مواجهه به دست خواهند آورد. در این مقاله با بیان پیش‌فرض‌های موردنیاز برای استنتاج علیتی در مطالعات طولی و ساختار این‌گونه مطالعات از نظر وضعیت‌های مختلف مواجهه و مخدوش‌کنندگی به توصیف انواع تورش‌های ایجادشده در تعیین ارتباط علیتی با استفاده از روش‌های آنالیز استاندارد پرداخته می‌شود. دو نوع تورش شامل تورش بیش تعدیلی و تورش انتخاب در برآورد اثر مواجهه‌های متغیر زمانی در حضور مخدوش‌کننده‌های وابسته به زمان تحت تأثیر مواجهه قبل با روش‌های آنالیز استاندارد ایجاد می‌شود. تعدیل مخدوش‌کنندهمخدوش‌کننده‌های وابسته به زمان توسط روش‌های آنالیز استاندارد به‌صورت مناسب انجام نمی‌شود. درنتیجه اثرات کلی علیتی مواجهه توسط این روش‌ها به‌صورت اریب برآورد می‌شود.

متن کامل [PDF 1723 kb]   (2011 دریافت)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/3/23 | پذیرش: 1396/3/23 | انتشار: 1396/3/23