دوره 13، شماره 2 - ( دوره 13، شماره 2، تابستان 1396 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 97-90 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sahebi R, Motevalian S, Sahebi L, Sharifi H. The Intrinsic Estimator Method for Control of Age, Period, Cohort, and Its Comparison with the Descriptive Classic Model. irje 2017; 13 (2) :90-97
صاحبی رویا، متولیان سیدعباس، صاحبی لیلا، شریفی حمید. روش برآوردگر ذاتی برای کنترل اثر سن، همگروه و دوره زمانی و مقایسه آن با مدل کلاسیک توصیفی. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1396; 13 (2) :90-97

1- کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- دانشیار، دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
3- دکترای اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات مادر، جنین و نوزاد تهران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- دانشیار، دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات مراقبت اچ آی وی و بیماری های آمیزشی، مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت، پژوهشکده آینده‌پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران ، hsharifi@kmu.ac.ir

مقدمه و اهداف: هدف از انجام این مطالعه مقایسه روش برآوردگر ذاتی با روش توصیفی سن، دوره و همگروه است که برای تشخیص روندهای سن، هم‌گروه و دوره زمانی در میزان‌های بروز، شیوع و میرایی استفاده می‌شود.
روش کار: برای شرح روش کار از داده‌های مربوط به دو مطالعه بررسی روند مصرف مواد غیرقانونی و الکل و روند مصرف سیگار در دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی تهران از سال 85 تا 88 استفاده ‌شده است. ابتدا مدل توصیفی سن، همگروه و دوره و سپس مدل تحلیلی برآوردگر ذاتی نشان داده‌شده و مزایا و معایب آن‌ها ذکرشده و نتایج آن‌ها مقایسه شده است.
یافته‌ها: برای شیوع مصرف سیگار، هر دو روش برای اثر سن، همگروه و دوره زمانی یک روند افزایشی، کاهشی و افزایشی نشان دادند. روش برآوردگر ذاتی توانست اثر پیشگیری‌کننده عامل سنین پایین در مصرف سیگار را نیز نشان دهد. با مشاهده نمودارهای روش توصیفی همگروه در مصرف الکل برای دختران دانشجو، تقریباً در همه گروه‌های سنی، از هم‌گروه‌های قدیمی‌تر به جدیدتر یک روند کاهشی دیده شد. درحالی‌که در روش برآوردگر ذاتی، اثر همگروهی برای مصرف الکل دختران دانشجو دیده نشد.
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد در حال حاضر روش برآوردگر ذاتی بهترین انتخاب برای حل مشکل وابستگی خطی بین سه عامل سن، همگروه تولد و دوره زمانی در این مطالعات است. ولی محققین بایستی با احتیاط و آگاهی از مشکلات و تله‌های ایجادشده توسط این نوع مطالعات از آن استفاده کنند.
متن کامل [PDF 936 kb]   (1962 دریافت)
دریافت: 1396/6/7 | پذیرش: 1396/6/7 | انتشار: 1396/6/7