1- کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- استاد گروه اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیتها، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3- دکتری آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشیار گروه بهداشت عمومی، مرکز تحقیقات کنترل عوامل زیانآور محیط و کار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (7062 مشاهده)
مقدمه و اهداف: در بررسی خطرپذیری کودکان خردسال در ارتباط با مصدومیت آنان به ابزاری عملی و هزینه- اثربخش جهت ارزیابی این رفتار کودکان نیاز است. هدف این مطالعه ارزیابی ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی چکلیست رفتار خطرآفرین کودک (IBC) است.
روش کار: در این مطالعه روانسنجی، پس از انجام روایی ترجمه (روش استاندارد ترجمه- بازترجمه)، نسخه نهایی پرسشنامه طی بررسی روایی محتوا و صوری و بر اساس توافق صاحبنظران آماده گردید. این نسخه میان 300 نفر از مادران کودکان 5-2 ساله مراجعهکننده به مهدهای کودک در شهر تهران توزیع گردید. روایی همگرا از طریق بررسی همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و نیز همبستگی هر آیتم با امتیاز کل ابزار ارزیابی شد. پایایی پرسشنامه به روش آزمون- بازآزمون با مشارکت 55 نفر از مادران و مقایسه نمرات کسبشده در دو مرحله با استفاده از ضریب همبستگی و ضریب همبستگی درون ردهای (ICC) مورد قضاوت قرار گرفت.
یافتهها: نتایج CVR برای صد در صد آیتمها، خوب و بین 6/0 تا 1، و CVI کلی ازنظر تناسب و شفافیت معادل 93/0 و ازنظر سادگی معادل 92/0 و قابلقبول بود. ضریب آلفای کرونباخ، 87/0 بود. هر 24 آیتم IBC همبستگی خوب و مستقیمی با امتیاز کل ابزار داشتند (71/0-32/0 =r). نتایج پایایی نیز تأییدکننده پایایی نسخه فارسی IBC در طول زمان بود (86/0=ICC؛ 90/0=r).
نتیجهگیری: نسخه فارسی IBC، ابزار معتبری است که میتواند در بررسی خطرپذیری کودک و ارتباط آن با مصدومیتهای مختلف کودکان 5-2 ساله در ایران بکار رود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1396/6/7 | پذیرش: 1396/6/7 | انتشار: 1396/6/7