دوره 14، شماره 1 - ( دوره 14، شماره 1، 1397 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 82-74 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghorbani Gholiabad S, Sadeghifar M, Ghorbani Gholiabad R, Hamidi O. Forecasting Frequency of Delivery using Poisson Hidden Markov Models . irje 2018; 14 (1) :74-82
قربانی قلی آباد سمیه، صادقی فر مجید، قربانی قلی آباد رقیه، حمیدی امید. پیش‌بینی تعداد زایمان با استفاده از مدل‌های پوآسن مارکف پنهان. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1397; 14 (1) :74-82

1- دانشجوی دکترای آمارزیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- استادیار گروه آمار، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا همدان، همدان، ایران ، sadeghifar@basu.ac.ir
3- کارشناس آمار، بیمارستان حکیم جرجانی گرگان، گرگان، ایران
4- مربی آمار، دانشکده علوم پایه، دانشگاه صنعتی همدان، همدان، ایران

مقدمه و اهداف: زایمان یکی از مهم‌ترین خدمات ارائه‌شده در نظام‌های بهداشتی و درمانی است و منابع انسانی با ارزش‌ترین عامل تولید و ارائه خدمت به شمار می‌رود که افزایش بهره‌وری و کارایی آن از اهمیت زیادی برخوردار است. لذا مطالعه حاضر باهدف پیش‌بینی تعداد زایمان و به‌منظور برنامه‌ریزی برای به‌کارگیری تمامی امکانات برای ارائه خدمت بهتر در جهت تأمین رضایت بیماران انجام شد.
روش کار: داده‌های مورداستفاده در این مطالعه تعداد موارد ماهیانه زایمان انجام‌شده در بیمارستان حکیم جرجانی شهرستان گرگان طی سال‌های 1389 تا 1394 بود. با توجه به بیش‌پراکنش موجود در داده‌ها و عدم تبعیت آن‌ها از توزیع پوآسن، از مدل پوآسن مارکف پنهان به‌منظور پیش‌بینی فراوانی ماهیانه زایمان استفاده شد. برآورد پارامترهای مدل با روش درستنمایی ماکزیمم و الگوریتم EM انجام گرفت. از نرم‌افزار R ویراست 3.2.3 برای تحلیل داده‌ها استفاده شد.
یافته‌ها: استفاده از معیار آکائیک نشان داد که فراوانی تعداد زایمان در ماه‌های مختلف در این بیمارستان از یک مدل پوآسن مارکف پنهان با 3 وضعیت پنهان تبعیت می‌کند و پارامتر میانگین توزیع پوآسن در هر یک از مؤلفه‌ها به ترتیب 74/193، 05/236 و 61/272 زایمان بود.
نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داده سیاست‌های تشویقی دولت بر افزایش باروری، نتیجه کوتاه‌مدت و محدودی داشته و بر روی نتایج پیش‌بینی دوساله این مطالعه اثر ناچیزی دارد.
دریافت: 1397/4/4 | پذیرش: 1397/4/4 | انتشار: 1397/4/4