دوره 14، شماره 2 - ( دوره 14، شماره 2، 1397 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 135-126 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safari M, Sadeghifar M, Roshanaei G, Zahiri A. Application of Hidden Markov Model in Forecasting New Cases of Tuberculosis in Hamadan Province Based on the Recorded Cases during 2006-2016 . irje 2018; 14 (2) :126-135
صفری ملیحه، صادقی فر مجید، روشنایی قدرت اله، ظهیری علی. استفاده از مدل مارکوف پنهان در پیش‎بینی موارد جدید سل در استان همدان بر اساس اطلاعات موارد ثبت شده طی سال‎های 94-1384. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1397; 14 (2) :126-135

1- دانشجوی دکترای آمار زیستی، گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- استادیار آمار، گروه آمار دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا همدان، همدان، ایران
3- دانشیار آمار زیستی، مرکز تحقیقات مدل‎سازی بیماری‎های غیر واگیر، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، gh.roshanaei@umsha.ac.ir
4- کارشناس بیماری‌های معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

مقدمه و اهداف: سل یک بیماری باکتریایی مزمن و به‏عنوان یک عامل مهم ابتلا و مرگ‌ومیر مطرح بوده و در اثر مجموعه‌ای از مایکوباکتریوم‌های سلی ایجاد می‌شود. آگاهی از بروز و تعداد موارد جدید این بیماری اطلاعات ارزشمندی را برای بازنگری برنامه‎ها و شاخص‎های توسعه فراهم می‎کند. مدل‎های سری زمانی و رگرسیون از مدل‎های متداول برای پیش‌بینی بوده، اما مستلزم پیش‌فرض‌هایی هستند. هدف این مطالعه پیش‎بینی موارد جدید بیماری با استفاده از مدل مارکوف پنهان است.
روش کار: داده‎های این مطالعه تعداد موارد جدید سل در استان همدان به‌صورت ماهانه طی سال‎های 94-1384 که توسط مرکز بهداشت استان همدان شناسایی شد؛ بود. در این مطالعه پیش‏بینی موارد جدید سل برای 24 ماه آینده با استفاده از مدل مارکوف پنهان و با نرم‏افزار R بسته مارکوف پنهان انجام شد.
یافته‌ها: بر اساس معیار برازش مدل، یک مدل مارکوف با دو حالت بهترین برازش را به داده‌ها داشت یعنی داده‎های این مطالعه آمیخته‎ای از دو توزیع پواسن با پارامتر میانگین تعداد رخداد 96/5 و 2/10 هستند. هم‌چنین یافته‌های پیش‎بینی بر اساس مدل مارکوف پنهان، تعداد موارد جدید سل طی 24 ماه آینده را بین 9-8 مورد جدید پیش‎بینی کرد.
نتیجه‌‌گیری: مدل‎های مارکوف پنهان مناسب‏ترین مدل پیش‎بینی با استفاده از زنجیر مارکوف است که علاوه بر شناسایی مدل‎ مناسب، قادر است ماتریس احتمال انتقال بین حالات مختلف بیماری را تعیین کند تا این احتمالات به پزشکان در پیش‌بینی مراحل آتی بیماری‌ و انجام اقدامات پیش‌گیرانه پیش از ورود به مراحل پیشرفته یاری نماید.
واژه‌های کلیدی: سل، مدل پنهان مارکوف، پیش‎بینی، همدان
دریافت: 1397/7/3 | پذیرش: 1397/7/3 | انتشار: 1397/7/3