طحانی بهاره، نجیمی آرش، صلواتی مینو، فاضل مهدی. تعیین پایایی و روایی نسخه فارسی پرسشنامه رضایت بیماران از خدمات دندانپزشکی(DSQ) . مجله اپیدمیولوژی ایران. 1397; 14 (4) :349-358
URL: http://irje.tums.ac.ir/article-1-6198-fa.html
1- استادیار، ، اصفهان،مرکز تحقیقات دندانپزشکی، گروه سلامت دهان و دندان پزشکی اجتماعی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ,ایران ، tahani@dnt.mui.ac.ir
2- استادیار گروه آموزش پزشکی مرکز تحقیقات آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان,ایران
3- دانشجوی دندانپزشکی، کمیته پژوهشهای دانشجویی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (4849 مشاهده)
مقدمه و اهداف: هدف از این مطالعه بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه بینالمللی رضایت بیماران از خدمات دندانپزشکی است.
روش کار: پس از اطمینان از صحت ترجمه فارسی پرسشنامه، تعیین روایی صوری و محتوا با استفاده از 10 نفر از بیماران و 10 نفر از متخصصین به روش سنجش کیفی و کمی انجام شد. روایی سازه در یک مطالعه مقطعی با حضور 300 نفر از بیماران مراجعهکننده به کلینیکهای سطح شهر بررسی شد و حیطههای مؤثر بر رضایت استخراج گردید. بهمنظور تجزیهوتحلیل اطلاعات در مطالعه حاضر از نرمافزار SPSS نسخه 21 ، آمار توصیفی و آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی و برای پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد.
یافتهها: پس از انجام تغییراتی در برخی از سؤالات روایی صوری و محتوای پرسشنامه تأیید شد. تحلیل عاملی اکتشافی منجر به کشف 7 حیطه در رضایت سنجی شد که این حیطهها درمجموع 3/61 درصد از واریانس کل را تبیین کرده بود. حیطهها شامل کیفیت کار دندانپزشکان، کیفیت خدمترسانی، سهولت و موجود بودن خدمات، کنترل درد، هزینه، همدلی و مسئولیتپذیری دندانپزشک و دسترسی بود. همبستگی هر حیطه با نمره کل بالای 4/0 و میانگین رضایت کلی1/9 ± 6/60 به دست آمد. آلفای کرونباخ ابزار 74/0 به دست آمد.
نتیجهگیری: پرسشنامه مذکور از روایی و پایایی مناسب برخوردار است و برای تعیین میزان رضایت سنجی ابزاری مناسب و کاربردی است. حیطهها به میزان قابل قبولی رضایت کلی بیماران را تبیین مینمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/1/27 | پذیرش: 1398/1/27 | انتشار: 1398/1/27
ارسال پیام به نویسنده مسئول