دوره 16، شماره 4 - ( دوره 16، شماره 4 1399 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 351-343 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakeri M, Yousefi R, Gholian Aval M, Salari M, Amini M, Hamedi A. Age Distribution, Trends, and Projections of Under-5 Mortality in Khorasan Razavi province:Time-Series Analyses. irje 2021; 16 (4) :343-351
شاکری محمد تقی، یوسفی راضیه، قلیان اول مهدی، سالاری مریم، امینی مریم، حامدی امیر مازیار. توزیع سنی، روند و پیش‌بینی مرگ‌و‌میر کودکان زیر 5 سال استان خراسان رضوی در سال‌های 1391-96: تحلیل سری زمانی. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1399; 16 (4) :343-351

1- استاد آمار زیستی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ایران
2- دانشجوی دکتری آمار زیستی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- استادیار آموزش بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
4- استادیار آمار زیستی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
5- کارشناسی ارشد آمار زیستی،دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، aminimaryam2368@gmail.com
6- دانشجوی دکتری حرفه‌ای پزشکی عمومی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، نشهد، ایران
مقدمه و اهداف: بررسی دقیق مرگ‌ومیر کودکان در جامعه از جمله مهم‌ترین راهکارها برای ارتقای سلامت کودکان است. این مطالعه با هدف بررسی توزیع سنی، روند و پیش‌بینی مرگومیر کودکان زیر5 سال استان خراسان رضوی کشور انجام شده است.
روش کار: جامعه مورد بررسی شامل اطلاعات مرگ‌ومیر کودکان زیر5 سال استان خراسان رضوی طی سالهای 96-1391 است که از سامانه ثبت علل و طبقهبندی مرگو میرمعاونت بهداشتی دانشگاه مشهد و 5 دانشگاه و دانشکده استخراج شده است. سبب‌های فوت بر اساس کدهای بین‌المللیICD10 بازنویسی شد. در نهایت پس از پالایش داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارANACoD، دادهها در نرم‌افزارهای Minitab  نسخه 15 و Stata نسخه 16 قرار داده شدند و با استفاده از روشهای آمارتوصیفی و روش‌های مدلبندی سری زمانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها:  بیش‌ترین میزان مرگومیر کودکان زیر5 سال مربوط به سال 1393 و کم‌ترین میزان مربوط به سال 1396 بود. با استفاده از روش تفاضلگیری دادهها را ایستا نموده و در نهایت مدلARIMA (1,1,2)  به عنوان مدل مناسب شناسایی و برازش داده شد.
نتیجه‌گیری: میزان مرگومیر کودکان زیر5 سال در 4 سال مورد بررسی در استان خراسان رضوی کاهش خوبی داشته است و براساس پیش‌بینی مدل این کاهش در سال‌های بعد هم ادامه دارد، اما هم‌چنان با میزان مرگومیر در کشورهای توسعه یافته و برخی از کشورهای در حال توسعه فاصله زیادی  وجود دارد. از این رو میتوان با افزایش سطح خدمات بهداشتی، سطح آگاهی خانوادهها و بهبود مراقبت‌های دوران بارداری و زایمان مادران در راستای کاهش شاخص میزان مرگومیر کودکان زیر 5 سال تلاش نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی
دریافت: 1400/2/31 | پذیرش: 1399/12/15 | انتشار: 1399/12/15