دوره 18، شماره 3 - ( دوره 18، شماره 3، پاییز 1401 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 193-187 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasanabadi A, Nasri S, Salarpour E, Nasiri N, Sharifi H. Evaluation of Tuberculosis Status in Family Members of Patients with Pulmonary Tuberculosis in Bam City in 2019. irje 2022; 18 (3) :187-193
حسن‌آبادی علی، نصری شیرین، سالارپور الهه، نصیری ناصر، شریفی حمید. ارزیابی وضعیت ابتلا به سل در اعضای خانواده بیماران مبتلا به سل ریوی در شهرستان بم در سال ۱۳۹۸. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1401; 18 (3) :187-193

1- کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
2- پزشک عمومی، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهرستان بم، ایران
3- کارشناسی ارشد آمارزیستی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
4- دکترای اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات مراقبت اچ‌آی‌وی و عفونت‌های آمیزشی، مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت، پژوهشکده آینده‌پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران ، nasiri.epi@gmail.com
5- استاد، مرکز تحقیقات مراقبت اچ‌آی‌وی و عفونت‌های آمیزشی، مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت، پژوهشکده آینده‌پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
مقدمه و اهداف: غربالگری تماس‌های خانگی مبتلایان سل، جهت شناسایی عفونت‌های جدید ضروری است. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت ابتلا به سل در اعضای خانواده بیماران مسلول ریوی در شهرستان بم انجام گردید.
روشکار: این پژوهش مقطعی، به‌صورت سرشماری از اطرافیان بیماران مسلولی که پرونده آن‌ها طی سال‌های 1398-1392 در مرکز بهداشت بم موجود بود، انجام شد. اطلاعات اطرافیان بیماران بر اساس چک‌لیست جمع‌آوری و سپس با استفاده از آزمون توبرکولین و اسمیر خلط، اطرافیان بیماران مبتلا به سل ریوی اسمیر خلط مثبت شناسایی شدند.
یافتهها: پرونده 97 نفر از بیماران با نتیجه مثبت آزمایش اسمیر خلط بررسی شدند. بر اساس پرونده‌های این بیماران تعداد 237 نفر از اعضای خانواده آن‌ها به‌عنوان افراد در تماس،بررسی شدند. بیشتر اطرافیان بیماران زن و در رده سنی 50-40 سال بودند، 76/8% آن‌ها تماس‌های نزدیک‌شان محافظت نشده و 78/9% سابقه تماس دائمی با بیماران داشتند. طی بررسی 5 نفر (2/1% فاصله اطمینان %95: 4/9-0/7) مبتلا به سل ریوی اسمیر خلط مثبت شناسایی شدند. از این ۵ نفر بیمار جدید، ۳ نفر (60/0%) بالای ۵۰ سال و زن بودند. ۲ نفر (40%) از این افراد تماس‌های نزدیک محافظت نشده داشتند و متراژ منزل 80% از آن‌ها زیر 80 متر بود.
نتیجهگیری: در این بررسی حدود 2/0% از اطرافیان بیماران مسلول اسمیر مثبت بودند. شناسایی اطرافیان بیماران مبتلا به سل و پیگیری آن‌ها برای جلوگیری از شیوع سل مهم است. غربالگری اعضای خانواده بیمار می‌تواند کمک زیادی به کاهش بار بیماری سل در ایران کند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی
دریافت: 1401/4/5 | پذیرش: 1401/10/18 | انتشار: 1401/9/10