دوره 18، شماره 4 - ( دوره 18، شماره 4، زمستان 1401 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 323-315 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mesri Y, Pakkhesal M, Naghavialhosseini A, Mirzaei F, Rajabi A. COVID-19 Pandemic Impact on Dental Care Utilization Among Children. irje 2023; 18 (4) :315-323
مصری یاسر، پاک خصال مینا، نقوی الحسینی علی اکبر، میرزائی فاطمه، رجبی عبدالحلیم. تاثیر پاندمی کووید-19 بر روی استفاده از خدمات دندانپزشکی در کودکان. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1401; 18 (4) :315-323

1- دندانپزشک، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
2- استادیار، گروه دندانپزشکی اجتماعی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران ، m_pakkhesal@yahoo.com
3- استادیار، گروه ارتودنسی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
4- دندانپزشک، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
5- استادیار، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت و توسعه اجتماعی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
مقدمه و اهداف: با توجه به تأثیر پاندمی کووید- ۱۹ بر روی سلامتی و اهمیت سلامت دهان، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر پاندمی کووید-19 بر روی استفاده از خدمات دندا­نپزشکی میان کودکان انجام شده است.
روش کار: مطالعه گذشته‌نگر حاضر با استفاده از اطلاعات موجود در آرشیو کلینیک دندا­نپزشکی بیمارستان کودکان شهر گرگان در سال 1401 انجام شد. مشخصات دموگرافیک بیماران و نوع خدمات دندان­پزشکی دریافت شده جمع آوری و وارد نرم افزار آماری SPSS  نسخه 26 گردید. جهت مقایسه تفاوت سالانه فراوانی دریافت انواع خدمات دندا­نپزشکی ، داده­ها تحت آزمون کای اسکوئر قرار گرفته و برای بررسی روند تغییرات خطی هر خدمت از آزمون کوکران آرمیتاژ استفاده شد.
یافتهها: تعداد 24185 خدمات دندان­پزشکی مختلف، از ابتدای سال 1398 تا انتهای سال 1400 توسط کودکان 2 تا 14 سال مراجعه کننده به کلینیک دندا­نپزشکی بیمارستان طالقانی دریافت شده بود. مقایسه فراوانی استفاده از خدمات دندا­نپزشکی سال 1399 نسبت به سال 1398، کاهش 31 درصدی را نشان داد. نوع خدمات استفاده ‌شده در سال اول حین پاندمی نسبت به سال قبل از پاندمی تغییرات معنی‌داری داشت که عمده آن‌ها افزایش خدمت کشیدن دندان (0/001 P =) و کاهش خدمت ترمیم (0/000 P =) بود. همچنین افزایش درمان پالپ (0/003 P =) به‌ویژه در سال دوم پاندمی قابل ‌ملاحظه بود.
نتیجه گیری: میزان استفاده از خدمات دندا­نپزشکی و نوع خدمات دریافتی در زمان پاندمی تغییرات قابل ‌ملاحظه‌ای داشته و این امر برنامه‌ریزی برای درمان‌های موردنیاز در آینده و همچنین ایجاد زیرساختارهایی برای مواجهه با پاندمی های مشابه را ضروری می‌سازد.
واژه‌های کلیدی: کووید-19، خدمات دندان پزشکی، کودکان
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی