دوره 19، شماره 4 - ( دوره 19، شماره 4، زمستان 1402 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 289-280 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amrahi Tabieh A, Sarbakhsh P, Namjoo S, Akbari H, Allahverdipour H. Investigating the Relationship Between Sleep Quality, Sleep Duration, and Frailty Syndrome Among Older Adults in Naqadeh, 2020. irje 2024; 19 (4) :280-289
امراهی تابیه آیسان، سربخش پروین، نامجو شمس الدین، اکبری حسین، اله وردی پور حمید. بررسی ارتباط بین کیفیت و کمیت خواب با سندرم آسیب پذیری در سالمندان شهر نقده در سال 1399. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1402; 19 (4) :280-289

1- گروه سلامت سالمندی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3- مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران
4- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، allahverdipour@gmail.com
مقدمه و اهداف: از عوامل اثر گذار بر سلامت سالمندان سندرم آسیب پذیری  است و کیفیت خواب احتمالا یکی از وضعیت­ های بالینی مرتبط با آن می­ باشد. بنابراین این مطالعه  با هدف بررسی ارتباط بین کیفیت و مدت خواب با سندرم آسیب پذیری در سالمندان شهر نقده انجام گرفته است.
روش کار: مطالعه مقطعی حاضر بر روی 347 نفر از سالمندان 60 سال و بالاتر شهر نقده در سال 1399 به صورت نمونه گیری دو مرحله ­ای (ابتدا طبقه­ ای و سپس تصادفی ساده) انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه­ های دموگرافیک، آسیب پذیری ادمونتون و کیفیت خواب پیتزبورگ بود. از نرم افزار آماری SPSS25 برای تجزیه و تحلیل داده­ ها استفاده گردید.
یافته‌ها: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که 30/3 % سالمندان آسیب پذیر بودند. نتایج همچنین نشان داد که بین کیفیت و کمیت خواب با آسیب پذیری سالمندان همبستگی آماری معنی دار وجود دارد (0/635r= ، 0/001> P و 0/170 =r و 0/001> P). هم چنین بین تمامی حیطه ­های آسیب پذیری با کیفیت خواب ارتباط آماری معنی دار وجود داشت و مرتبط­ ترین حیطه ­ها به ترتیب شامل خلق، مصرف دارو و شناخت (0/487 =r، 0/397r = ، 0/381= r) بود.
نتیجه‌گیری: احتمالا کیفیت و کمیت خواب بر سندرم آسیب­ پذیری تاثیر می­ گذارد، بنابراین لازم است که مداخلات موثر بر بهبود کیفیت خواب و در نهایت کاهش آسیب پذیری سالمندان به خصوص در حیطه­ های شناخت و خلق در سطح کلان و سیاستگذاری­ های سلامت طراحی و اجرا گردد.
دریافت: 1402/5/16 | پذیرش: 1402/11/3 | انتشار: 1402/12/22