دوره 19، شماره 4 - ( دوره 19، شماره 4، زمستان 1402 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 346-341 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghani S, Yunesian M. Microplastics and Human Health: Perception of Risks and Consequences. irje 2024; 19 (4) :341-346
دهقانی سمانه، یونسیان مسعود. میکروپلاستیک و سلامت انسان: درک خطرات و پیامدها. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1402; 19 (4) :341-346

1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران و مرکز تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران و مرکز تحقیقات کیفیت آب، پژوهشکده محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، yunesian@tums.ac.ir
به ذرات و قطعات پلاستیکی با اندازه کمتر از 5 میلی­ متر، که در اشکال مختلف از تجزیه پلاستیک­ های بزرگتر حاصل شده و یا به طور اولیه از ذرات اصلی تشکیل دهنده پلاستیک وارد محیط می ­شود میکروپلاستیک گفته می­ شود. تاریخ دقیق حضور و ظهور میکروپلاستیک در محیط زیست به طور دقیق مشخص نیست ولی قطعاً خیلی زودتر از تاریخ نام گذاری این ذرات (2004) می ­باشد. این ذرات عمدتاً از طریق بلعیدن و استنشاق می­ توانند وارد بدن موجودات زنده و نیز انسان شوند و اثرات آن­ها در بدن به اندازه و ترکیب شیمیایی آن­ها و نیز ترکیب شیمیایی موادی که بعدا جذب این ذرات می­ شود بستگی دارد. در این مقاله ابتدا نگاهی گذرا به تقسیم بندی این ذرات از نظر ترکیب شیمیایی و نیز منشا پیدایش آن­ها می­ اندازیم و در ادامه شواهدی از حضور آن­ها در بافت ها و مایعات بیولوژیک بدن ارائه خواهد گردید. با عنایت به رشد فزاینده تولید و استفاده از پلاستیک ­ها در زندگی انسان و با توجه به اینکه عمده میکروپلاستیک ­ها در طبیعت از تجزیه پلاستیک­ های بزرگتر حاصل می­ شوند و این تجزیه بعضاً چندین سال زمان نیاز دارد، انتظار می­ رود حتی در صورت کاهش و یا توقف تولید پلاستیک، تا سال­ ها و دهه ­ها شاهد افزایش حضور آن­ها در طبیعت و درنتیجه مواجهه انسان­ ها با این ترکیبات (که هنوز آثار و پیامدهای این مواجهه را به درستی نمی شناسیم) باشیم.
نوع مطالعه: سرمقاله | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/10/19 | پذیرش: 1403/3/19 | انتشار: 1402/12/22