دوره 13، شماره 3 - ( دوره 13، شماره 3، پاییز 1396 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 243-235 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farshbaf Manei Sefat F, Abolghasemi A, Barahmand U, Hajloo N. A Survey of Menstruation Pattern and Prevalence of Dysmenorrhea in Ardabil Second High School Students. irje 2017; 13 (3) :235-243
فرشباف مانی صفت فرناز، ابوالقاسمی عباس، برهمند اوشا، حاجلو نادر. بررسی الگوی قاعدگی و شیوع دیسمنوره در دانش‌آموزان دوره دوم متوسطه شهر اردبیل: مطالعه مقطعی. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1396; 13 (3) :235-243

1- دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، ارومیه، ایران ، farnaz.farshbaf@iaurmia.ac.ir
2- استاد، گروه روانشناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
3- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، ارومیه، ایران

مقدمه و اهداف: شروع قاعدگی یک مسأله مهم دوران نوجوانی و درد قاعدگی یک مشکل رایج در نوجوانان است. این پژوهش با هدف تعیین الگوی قاعدگی و شیوع دیسمنوره در دانش‌آموزان دوره متوسطه دوم شهر اردبیل انجام شد.
روش کار: این پژوهش در قالب یک مطالعه مقطعی انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمامی دختران دوره‌ی متوسطه دوم ناحیه یک و دو شهر اردبیل در سال 1394 بود، که حجم نمونه 1600 نفر به شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای دو مرحله‌ای از 7 مدرسه ناحیه 1 و 5 مدرسه ناحیه 2 انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه پژوهشگرساخته و مقیاس درجه‌بندی دیداری درد استفاده شد.
یافته‌ها: براساس نتایج این مطالعه، میانگین سن نخستین قاعدگی 88/12سال بود. شیوع دیسمنوره 91 درصد (فاصله اطمینان 95 درصد: 92- 90 درصد) بود و شدت درد در 25 درصد دختران شدید بود. بررسی الگوی مشخصات قاعدگی در دانش‌آموزان نشان داد در 2/61 درصد دوره‌های قاعدگی منظم، مدت خونریزی قاعدگی و طول دوره قاعدگی به ترتیب در 88 و 2/93 درصد دختران طبیعی بود. در این پژوهش، 8/84 درصد دختران بیان کردند توانایی فعالیت‌ آن‌ها از قاعدگی تأثیر می‌پذیرد و 7/29 درصد دختران به دلیل درد قاعدگی از مدرسه غیبت کرده بودند.
نتیجه‏گیری: دیسمنوره، شیوع بالایی دارد و مشکل رایج دختران نوجوان است که بر توانایی فعالیت آن‌ها و حضور در مدرسه تأثیر می‌گذارد. بنابراین آموزش دانش‌آموزان در زمینه بهداشت قاعدگی، شیوه‌های کنترل و کاهش درد قاعدگی ضروری به نظر می‌رسد.
واژه‌های کلیدی: قاعدگی، درد قاعدگی، شیوع، شدت درد، اردبیل
دریافت: 1396/9/12 | پذیرش: 1396/9/12 | انتشار: 1396/9/12