دوره 6، شماره 1 - ( 3-1389 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 50-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zare N, Sayadi M, Rezaeyan Fard E, Ghaem H. Application of Generalized Poisson Regression Model in Feminine Fertility Data Analysis in Rural Areas of Fars Province. irje 2010; 6 (1) :46-50
زارع نجف، صیادی مهراب، رضائیان فرد الهام، قائم هاله. کاربرد مدل رگرسیون پواسنی تعمیم یافته در تحلیل داده‌های باروری زنان روستایی استان فارس. مجله اپیدمیولوژی ایران. 1389; 6 (1) :46-50

1- دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
2- گروه آمار زیستی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، sayadi_me@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
4- دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز
مقدمه واهداف: مدل‌بندی آماری تغییرات مشاهده شده در داده‌‌ها را از طریق معادلات ریاضی تبیین می‌نماید. در حالتی که متغیرپاسخ گسسته باشد مدل پواسن مورد استفاده قرار می‌گیرد و در صورتی که شرایط مدل پواسن برقرار نباشد، بهتر است از تعمیم یافته آن استفاده کرد. لذا هدف از این مطالعه، تاکید و توجه به ساختار داده‌ها، معرفی مدل رگرسیون پواسنی تعمیم یافته و بکار بردن این مدل جهت برآورد ضرایب عوامل مؤثر بر تعداد فرزندان و مقایسه آن با مدل رگرسیون پواسن معمولی است.
روش کار: در این مطالعه ضمن معرفی مدل پواسنی تعمیم یافته کاربرد آن در تحلیل داده‌های باروری بکار رفته است. این داده‌ها از یک نمونه 1019 نفری زنان روستایی استان فارس بصورت مقطعی و با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌بندی بدست آمد. متغیر تعداد فرزند ان زنده متولد شده یک زن به عنوان متغیر پاسخ شمارشی جهت کاربرد مدل در نظر گرفته شده است.
نتایج : میانگین فرزندان هر زن88/2 ±3/4 بود. مقدار آماره آزمون، log-likelihoodبرای مدل پواسنی معمولی 93/1950- و برای مدل پواسنی تعمیم یافته 93/1946- بود.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان دادکه داده‌ها Over Dispersionدارد. و بر اساس معیار‌های انتخاب بهترین مدل، مدل پواسنی تعمیم یافته جهت تحلیل این داده‌ها مناسب است و می‌تواند ضرایب عوامل مؤثر بر تعداد فرزند را دقیق‌تر برآورد نماید.
دریافت: 1388/4/4 | پذیرش: 1388/11/3 | انتشار: 1392/6/12